Şcolile pot fi transformate în aprozare şi capele mortuare, fără acordul Ministerului Educaţiei

Şcolile pot fi transformate în aprozare şi capele mortuare, fără acordul Ministerului Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Schimbarea destinației bazei materiale a școlilor, grădinițelor și oricăror altor instituții și unități de învățământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, după trei ani în care nu s-a mai desfășurat o activitate educațională în acea clădire, de către primării și consilii locale, fără avizul Ministerului Educației, prevede un proiect de lege semnat de 60 de deputați și senatori de la PSD, UDMR și minorități. Proiectul este inițiat de deputata PSD Natalia Intotero, fost ministru în Guvernul Dăncilă, actual președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. Proiectul pare să fie trecut prin comisiile parlamentare în procedură accelerată, după ce a fost depus la Parlament pe 18 martie 2021 și are deja avize de la trei comisii parlamentare, toate pozitive, în mai puțin de două luni.

Cel mai recent a fost obținut pe 11 mai 2021, de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, unde a strâns voturi pentru de la partidele, PSD, PNL, UDMR, AUR și împotrivă/ abțineri de la USR-PLUS.

Iată ce prevede proiectul: ”Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face pentru orice tip de activitate, după primii trei ani calendaristici de la întreruperea activității educaționale, de către autoritățile administrației publice locale, fără avizul conform al ministrului educației naționale”.

Există şi soluţii stipulate în caz că în localitatea respectivă creşte numărul elevilor şi va fi nevoie de alte spaţii de învăţământ: „În cazul în care, după schimbarea inițială a destinației bazei materiale, activitatea educațională se poate relua, există solicitări în acest sens din partea comunității locale sau Inspectoratului școlar județean, fiind îndeplinite criteriile specifice pentru deschiderea unei unități de învățământ preuniversitar de stat, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să reamenajeze și să readucă imobilul la standardele necesare desfășurării activității educaționale, sau să asigure un alt spațiu în acest sens, conform legislației specifice și prevederilor administrative care reglementează aceste aspecte”.

Ministerul Educației a fost reprezentat la dezbaterea din comisie de secretarul general, Ioana Lazăr. Aceasta a spus că nu susține proiectul și a solicitat ca, în cazul în care comisia îl va aproba, să fie depus un amendament care să oprească vânzarea acestor imobile, după schimbarea destinației acestora. ”Înțelegem că inițiatorul avut în vedere sprijinirea comunităților locale. Noi avem un pic altă abordare în sensul în care, în calitate de autoritate de stat în domeniul educației, ducem la îndeplinire dispozițiile din Constituția României care garantează dreptul la educație. Din această perspectivă, Ministerul Educației are un rol consacrat în Legea Educației Naționale, din mai multe perspective, inclusiv din perspectiva asigurării dreptului la educație și a construirii rețelei de învățământ și asigurării unei infrastructuri necesare pentru dezvoltarea sistemului național de învățământ. Este adevărat că există un număr foarte mare de clădiri aflate în conservare, în acest moment. Ca date statistice consider că ar fi relevant să vă comunic faptul că în ultimul an Ministerul Educației analizat mai multe solicitări din partea autorităților administrației publice pentru schimbarea destinației unor unități care sunt afectate procesului de învățământ, în foarte multe situații propunerile au fost pentru schimbarea destinației pentru capele mortuare, case praznicale, camere de hostel, aprozar, ateliere de lăcătușerie, toate acestea cu avizele prealabile emise de către autoritățile administrației publice locale”, a declarat Ioana Lazăr.

Citit 3447 ori Ultima modificare Joi, 13 Mai 2021 12:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.