Cum ne protejăm de temperaturile sufocante. Sfaturile medicului Mihai Polinschi
Foto: Remus Basalic

Cum ne protejăm de temperaturile sufocante. Sfaturile medicului Mihai Polinschi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Următoarele zile aduc temperaturi caniculare pentru județul Galați. Vineri, 16 iulie 2021, sunt anunțate 34 de grade Celsius, iar sâmbătă termometrele vor indica cu un grad mai mult. Umezeala crescută din aer va face căldura și mai greu de suportat, motiv pentru care este recomandat să respectați o serie de reguli de protecție împotriva caniculei. Deși oricine poate fi afectat de temperaturile sufocante, cardiacii ar trebui să fie cei mai atenți, potrivit medicului Mihai Polinschi, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Galați.

În zilele caniculare, dacă nu este neapărat nevoie, este bine să evitați să ieșiți din casă între orele 11,00 și 18,00. Efortul susținut trebuie de asemenea evitat. ”În cazul foarte probabil în care trebuie să ieșim din casă, este recomandat să mergem pe la umbră, să purtăm haine confortabile, confecționate din fibre naturale (bumbac - n.red.) și deschise la culoare. Pe stradă, este recomandată acoperirea capului cu o pălărie sau cu o șapcă. Este important să bem multe lichide, în jur de trei-patru litri pe zi, chiar mai mult, în unele situații. Atenție, însă, este bine să evităm alcoolul și cafeaua, pentru că acestea duc la deshidratarea organismului. Sunt recomandate, în schimb, apa și sucurile naturale”, explică dr. Mihai Polinschi.

În privința alimentației, evitați mâncărurile copioase, bogate în grăsimi. Sunt recomandate alimentele ușoare, salatele de crudități, iar din meniul zilnic nu trebuie să lipsească fructele proaspete.

Pericol pentru bolnavii cronici

Orice organism este afectat de caniculă, însă temperaturile foarte ridicate pot fi cu atât mai periculoase pentru vârstnici și pentru bolnavii cronici. ”Pacienții cu boli cardiovasculare și cei cu boli pulmonare trebuie să aibă o grijă deosebită. Este necesară verificarea constantă a tensiunii arteriale, precum și respectarea tratamentului prescris de medic”, adaugă dr. Polinschi.

Pentru protecția ochilor, nu trebuie uitați ochelarii de soare, iar crema de protecție solară este indicată pentru zonele de piele expuse la soare.

În casă, mențineți închise toate ferestrele, atunci când temperatura de afară este mai mare decât cea din încăpere. În cazul în care intrați de afară într-o cameră unde funcționează aerul condiționat, organismul poate suferi un șoc termic. De aceea, diferența de temperatură nu trebuie să fie foarte mare.

Citit 2346 ori Ultima modificare Joi, 15 Iulie 2021 20:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.