Cresc apele, dar nu ne inundăm!

Cresc apele, dar nu ne inundăm!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza îşi continuă atacul susţinut asupra buzunarelor noastre, meteorologii şi climatologii lumii anunţă cea mai fierbinte vară din ultimii zece ani, şi, pe principiul „o nenorocire nu vine niciodată singură” apele au început să îşi iasă din fire.

Din matcă încă nu, însă ochii îndreptaţi asupra cotelor sunt plini de îngrijorare.

Nu au trecut decât câteva zile de când, la ştiri, am văzut ce inundaţii serioase s-au înregistrat în statele din Europa.

Şi, pe principiul dominoului, când Europa se inundă, apele Dunării se supără apoi, pe la noi, fie la Brăila, fie la Galaţi sau Tulcea…

În timp ce deja, la Brăila, apele Dunării şi-au făcut de cap, la Galaţi încă fluviul este cuminte.

Cuminte, dar creşte. În 24 de ore, nivelul Dunării a crescut cu 30 de cm, ajungând ieri la 485 de cm.

Din nou apar aceleaşi probleme ca în primăvară: aluviunile şi crengile de copaci, blocate în pontonul de ambarcaţiuni, Trecerea Bac inundată şi… să sperăm că lucrurile se opresc aici şi nu cauzează alte probleme, mai serioase, şantierului ISPA de la faleză…  

Totuşi, nu ar trebui să fie motive de îngrijorare, având în vedere că „ne-a fost şi mult mai rău”: la începutul lunii martie nivelul Dunării a depăşit cu 16 cm cota de atenţie (560 cm).

Maximul atins în acest an, tot în luna martie, a fost de 587 de cm, dar chiar şi la această cotă nu au fost înregistrate inundaţii.

Grădinile – în atenţie

De această dată însă, nivelul ridicat al Dunării trebuie privit în raport şi cu nivelul ridicat al Siretului.

Râul s-a umflat destul de mult, îngrijorându-i pe gălăţenii care îşi au locuinţele sau grădinile în albia majoră a râului.

Cunoscătorii spun că nivelul crescut peste noapte al râului Siret are legătură cu măsurile de evacuare a lacurilor de acumulare de la Călimăneşti şi Movileni, tocmai pentru a face loc următoarelor cantităţi de apă provenite din ultimele ploi căzute.

Ca urmare a deschiderii barajelor din amonte, pe Siret nivelul a crescut. 

Şi totuşi, nici pe Siret nu sunt motive de îngrijorare, ne-a asigurat Vasile Pârlog, director în cadrul Prefecturii Galaţi.

„Siretul are un debit de 1.500 de mc pe secundă, în condiţiile în care ar trebui să ne îngrijorăm la un debit de 2.000-2.500 de mc/secundă”.

„Chiar şi la acest debit, de peste 2.000 de mc/secundă, discutăm de probabilitatea inundării unor grădini aflate în albia majoră a Siretului”.

„De la Direcţia de Ape am primit informaţia că, deocamdată, nu sunt probleme, însă s-a luat decizia blocării unor subtraversări către pârâurile Suhu şi Geru, probabil pentru a se preveni fenomenul de remuu”.

„Dar, repet, nu avem nicio avertizare hidrologică sau meteorologică pentru următoarea perioadă de timp”, ne-a asigurat Vasile Pârlog.

Potrivit datelor afişate pe site-ul Administraţiei Naţionale Apele Române, ieri, până la ora 16.00, a fost în vigoare o avertizare hidrologică de cod galben pe râurile Siret şi Prut, însă pe alte segmente decât cele din judeţul Galaţi.

Avertizarea se referea la  Siret (pe sectorul Drăgeşti-Adjudu Vechi - judeţul Bacău) şi la cursul superior al  Prutului, însă pe teritoriul judeţului Botoşani.

Citit 891 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.