Poliţişti înfrăţiţi cu hoţii, pe platforma ArcelorMittal

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Furturi-gigant acoperite de oamenii legii * Poliţiştii corupţi şi complicii lor – în arest pentru 24 de ore * Ofiţer cu vechime, Vasile Hulea era şeful Poliţiei de pe platforma Combinatului * Marian Munteanu era şi el poliţist, tot pe platformă *  Sâmbătă seara, Curtea de Apel Galaţi a decis: poliţiştii pleacă acasă, ceilalţi cinci gălăţeni rămân în arest preventiv *

ArcelorMittal şi cei şapte hoţi de fier

Şapte gălăţeni – dintre care doi poliţişti, unul fost comisar-şef pe platforma ArcelorMittal – împărţeau de doi ani profitul obţinut de pe urma furtului de tablă din combinatul gălăţean.

Tabla provenea de la laminoarele Combinatului, şi era dublată de alte produse consumabile folosite în procesul de producţie: zinc, rulmenţi, şufe metalice sau electrozi de sudură.

După doi ani de investigaţii, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Galaţi a strâns toate probele necesare, iar oamenii legii nu au mai avut niciun dubiu: furturi-gigant din Combinat au fost acoperite  chiar de către poliţiştii de pe platforma ArcelorMittal.

Iar corupţia a început, şi în acest caz, tot de la cap – Vasile Hulea, şeful Secţiei de Poliţie de pe platformă şi ofiţer cu experienţă, era complice, împreună cu cinci gălăţeni şi cu un subordonat de-al său, la furturi.

„Ştiam despre investigaţie”

„Nu este un şoc pentru Poliţia Galaţi”, declară Daniel Miron, comandantul instituţiei, şi explică: „Ştiam de această investigaţie, iar anul trecut, la o evaluarea internă, am decis desfiinţarea Secţiei de Poliţie de pe Platforma ArcelorMittal şi transferarea tuturor cadrelor în dispozitivul Secţiei 4”.

„Desfiinţarea a venit tocmai ca urmare a slabei eficienţe a acestui birou, eficienţă care nu corespundea parametrilor Poliţiei Galaţi”.

Întrebat cum consideră că va fi percepută corupţia poliţiştilor de pe platformă, comandantul a răspuns fără ezitare: „În niciun caz nu reprezintă un prejudiciu de imagine. Ar fi fost un prejudiciu dacă instrumenta altcineva dosarul şi nu noi”.

De asemenea, colegilor incapabili să se ridice la înălţimea rigorilor meseriei, nu li se acordă circumstanţe: „Legea este lege şi pentru poliţist, şi pentru omul care vinde în piaţă. Nu este nici o deosebire pentru noi, care avem doar obligaţia să aplicăm legea”.

Hoţii - doi din Pechea, doi din Schela, un gălăţean şi doi poliţişti ai Secţiei 4

Împreună cu procurorii DIICOT Galaţi, Serviciul de Investigaţii Criminale Galaţi a descins vineri seară la locuinţele lui Nelu Pelin, de 40 de ani şi Marian Ionaşcu, de 28 de ani, – ambii din Pechea, Dănăilă Tănăsache, 38 de ani, din Galaţi  Tudorache Valentin, 35 de ani şi Nicu Gabriel Ifrim, tot 35 de ani – amândoi din Schela, ultimul fiind şi agent  la societatea care asigură paza Combinatului.

„La grupul infracţional au aderat şi inculpaţii Hulea Vasile  - ofiţer de poliţie judiciară (comisar-şef) şi comandant al Biroului Platformă Industrială din cadrul IPJ Galaţi şi Munteanu Marian – agent de poliţie judiciară în aceeaşi unitate de poliţie”.

„Cei doi poliţişti au avut rolul de a asigura desfăşurarea în siguranţă a sustragerilor din Combinat şi de a lua măsuri în vederea protejării membrilor grupării în caz de prindere în flagrant”, confirmă comunicatul de presă postat pe site-ul DIICOT.

Pagubă de 643.000 lei

Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „În intervalul aprilie 2008-ianuarie 2010, cei cinci au furat de pe platforma ArcelorMittal produse siderurgice - rulouri din tablă, brame, motoare, aluminiu - pe care le vindeau la centre de achiziţie a fierului vechi. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au aflat că la comiterea faptelor au participat şi doi poliţişti din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi. Valoarea totală a pagubei este de 643.000 lei, aceasta fiind recuperată în proporţie de 92 la sută”.

Atât poliţiştii corupţi, cât şi complicii lor au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă emisă de DIICOT Galaţi, pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Comunicatul de presă al DIICOT detaliază:

„În sarcina celor doi poliţişti s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi sprijin a unui grup infracţional organizat. Toţi suspecţii vor fi prezentaţi în cursul zilei de sâmbătă instanţelor de judecată, pentru emiterea mandatelor de arestare preventivă”.

Arest preventiv

Într-adevăr, sâmbătă, la ora 18,00, Curtea de Apel Galaţi a decis emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru Nelu Pelin, Marian Ionaşcu, Dănăilă Tănăsache, Tudorache Valentin, şi Nicu Gabriel Ifrim.

„Cei cinci rămân în arest preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, adică până pe 26 iunie”, confirmă Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Interdicţie de a părăsi Galaţiul

În ceea ce îi priveşte pe cei doi poliţişti implicaţi în furturile de tablă, aceştia au interdicţia de a părăsi localitatea pe o perioadă de 29 de zile.

Reprezentantul Parchetului nu era în sală în momentul pronunţării hotărârii privitoare la poliţişti, dar procurorul are la dispoziţie 24 de ore pentru a face recurs împotriva hotărârii de a-i lăsa în libertate pe ofiţerii de poliţie Vasile Hulea şi Marian Munteanu.

De asemenea, cei cinci gălăţeni aflaţi în acest moment în penitenciar au formulat deja recurs împotriva măsurii de arest preventiv.

Recurs de duminică al DIICOT Galaţi

„Duminică, DIICOT Galaţi a formulat recurs împotriva hotărârii instanţei de a-i elibera pe ofiţerii Vasile Hulea şi Marian Munteanu”, a declarat ieri Sorin Cărare, procuror DIICOT.

Şi cei cinci gălăţeni aflaţi în acest moment în penitenciar au formulat deja recurs împotriva măsurii de arest preventiv.

Aşadar, ambele recursuri – are reţinuţilor şi ale poliţiştilor – pot fi luate în discuţie luni, când li se va stabili un termen. Termen care poate fi fixat pentru marţi, sau miercuri.

Întrebări (încă) fără răspuns

Rămân câteva întrebări cărora nu le dă nimeni, deocamdată, răspuns. Una dintre ele ar fi: ce fel de probe a adunat DIICOT-ul la dosar de nu au reuşit procurorii să obţină arestul preventiv pentru toate persoane implicate în furt?

O altă întrebare s-ar putea referi la faptul că deşi procurorul nu este obligat prin lege să fie în sală la pronunţarea hotărârii, având totuşi în vedere amploarea acestui caz, nu ar fi fost recomandabil ca reprezentantul statului să rămână pe parcursul şedinţei?

Colegii ofiţerilor corupţi spun că în instituţia lor  circulau de ani buni zvonuri privind „mânjirea” şefului Poliţiei de pe platforma siderurgică.

„Să ştii că mult timp am refuzat că cred ce se spunea despre ei. Sâmbătă dimineaţă am rămas mut când am auzit despre ei. Nimeni nu şi-ar dori asemenea colegi, este o ruşine”.

Aceasta a fost declaraţia unui poliţist care îşi păstrează anonimatul, dar care confirmă că reputaţia celor doi era ciobită cu mult înaintea declanşării scandalului.

Descinderile-şoc şi dezicerea completă a Poliţiei Galaţi de ofiţerii corupţi dau o puternică lovitură traficului de influenţă şi susţinătorilor acestuia.

Cu toate acestea, nu ar fi pentru prima dată când interpretările legii din sala de judecată ar putea pune pe chituci anchetele Poliţiei şi DIICOT-ului. Opinia publică este cea care va judeca, şi de această dată, întregul proces.

Între timp, după emoţii şi dezvăluiri incendiare care îi privesc direct şi care le-au ruinat carierele, ofiţerii Vasile Hulea şi Marian Munteanu au plecat liberi, acasă. „Viaţa liberă” vă va informa în continuare în legătură cu desfăşurarea acestui caz.

Citit 4339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.