Două comune, peste municipiul Galați la rata de vaccinare anti-COVID
Foto: Marian Calestru

Două comune, peste municipiul Galați la rata de vaccinare anti-COVID
Vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces din cauza COVID-19
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

De la începutul pandemiei și până în prezent, în județul Galați au fost administrate aproape 330.000 de doze de vaccin anti-COVID. Este mult prea puțin pentru a putea ține sub control un virus atât de contagios cum este SARS-CoV-2, iar realitatea dezastruoasă din spitale confirmă acest lucru. Multe dintre aceste doze au fost administrate în urmă cu peste șase luni, ceea ce înseamnă că protecția oferită în fața coronavirusului este deja de domeniul trecutului. Când privim situația din perspectiva ratei de vaccinare, vedem că în județul Galați doar șapte comune au peste 30 la sută din populație vaccinată împotriva COVID-19, în vreme ce în altele dezinteresul pentru acest act medical este aproape total.

Cu 40,23 la sută din populație imunizată, Costache Negri este comuna gălățeană cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19. Este urmată de Vânători, cu o rată a vaccinării de aproximativ 39 la sută. Municipiul Galați ocupă abia poziția a treia în clasament, cu 37,82 la sută din populația totală vaccinată. Datele sunt publicate recent de Guvern și sunt valabile până pe 5 noiembrie. Astfel, în prezent, ratele sunt sensibil mai mari decât cele prezentate, deşi la centrele de vaccinare nu mai sunt cozile de acum o lună.

În Șendreni, 34,38 la sută dintre locuitori sunt vaccinați împotriva COVID-19, în Suceveni proporția se ridică la aproape 34 la sută, în Tulucești la 32 la sută, iar în Oancea la 31,51 la sută. Municipiul Tecuci are o rată a vaccinării de doar 25,69 la sută, orașul Târgu Bujor de 26,88 la sută, iar Bereștiul, de 21,61 la sută.

Coada clasamentului este ocupată de comuna Brăhășești, cu o rată a vaccinării anti-COVID de doar 5,24 la sută, Drăgușeni - 8,3 la sută și Ghidigeni - 9,72 la sută. La Matca, munca în solarii și vânzarea legumelor par să nu le mai fi lăsat locuitorilor timp pentru a merge să se vaccineze. Aici, doar una din zece persoane s-a vaccinat anti-COVID.

De ce trebuie să vă vaccinați

Datele disponibile la nivel național arată că, în România, rata vaccinării în mediul urban este de 38,30 la sută, în vreme ce, strict în cazul municipiilor, urcă la 40,11 la sută. Pentru ca pandemia să poată fi ținută sub control, rata generală de vaccinare a populației ar trebui să fie de minimum 70 la sută, potrivit epidemiologilor.

Din datele existente până în prezent, efectele adverse apărute în urma vaccinării împotriva COVID-19 sunt destul de rare, iar marea lor majoritate sunt manifestări ușoare. Pe de altă parte, din ceea ce se cunoaște până acum, vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces din cauza COVID-19, reduce de 12 ore riscul de spitalizare și de internare într-o secție ATI și scade de zece ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2.

 

Citit 3418 ori Ultima modificare Joi, 18 Noiembrie 2021 11:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.