Sărbătoare la biserica de suflet a domnitorului Al. I. Cuza
Foto: Arhiepiscopia "Dunării de Jos"

Sărbătoare la biserica de suflet a domnitorului Al. I. Cuza
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ca parte integrantă a manifestărilor spirituale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în luna noiembrie, cu prilejul cinstirii Sfântului Apostol Andrei, Biserica ”Vovidenia” și-a sărbătorit duminică, 21 noiembrie, hramul în marea zi de sărbătoare a Intrării în biserică a Maicii Domnului.

Biserica „Vovidenia“, din centrul municipiului, ocupă un loc aparte în istoria oraşului Galaţi. A trecut prin vremurile grele din 1821, când în timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu a fost arsă de turci, dar a cunoscut și clipe precum cele din 1859, când deputaţii unionişti, împreună cu viitorul domnitor Al. I. Cuza (pe atunci, pârcălab de Galaţi) şi Costache Negri, au depus jurământ că vor fi credincioşi cererilor celor care i-au ales pentru a înfăptui Unirea. De altfel, în mai multe rânduri, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și doamna Elena Cuza s-au rugat pentru țară la Biserica ”Vovidenia” din Galați, precum la marea sărbătoare a Paștilor, din 1865. Tot aici, ca dovadă a legăturii sufletești a domnitorului cu aceste locuri, a fost înmormântată doamna Sultana Cuza, în 1865, pentru ca osemintele sale să fie strămutate mai târziu, în 1973, la domeniul de la Ruginoasa.

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoţi în prezenţa a numeroși credincioși. La slujbă au participat şi persoane hipoacuzice, pentru care Sfânta Liturghie a fost transpusă în limbaj mimico-gestual de către preotul Constantin Căuş.

În mijlocul slujitorilor şi al credincioşilor s-a aflat și Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care le-a adus cuvânt de învăţătură, i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la slujbă şi le-a oferit daruri copiilor şi persoanelor cu deficienţă de auz.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre semnificaţia praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, ca primă sărbătoare de la Începutul Postului Naşterii Domnului, precum şi despre însemnătatea sfinţitoare a bisericii.

De asemenea, cu prilejul hramului şi în contextul actual din ţară, parohia gălăţeană desfăşoară în aceste zile un program social-filantropic îndreptat în special către persoanele bolnave, către familiile nevoiaşe, elevii cu posibilităţi materiale reduse şi, nu în ultimul rând, pentru medicii care, de o perioadă mare de timp, veghează şi se îngrijesc de sănătatea semenilor noştri ajunşi în unităţile medicale.

Citit 1370 ori Ultima modificare Joi, 25 Noiembrie 2021 22:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.