La Galaţi, ISPA asfaltează hidranţii!

La Galaţi, ISPA asfaltează hidranţii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* …sau montează unii neconformi cu STAS-ul european * Iar pompierii nu îşi mai pot alimenta maşinile * Casele ard până în temelii * „Am să dau Primăria în judecată pentru ca gurile de hidrant (FOTO 2), unde mai erau, nu se potriveau cu furtunurile pompierilor” (Cristian Proca, proprietar al casei arse din temelii sâmbătă, pe strada Florilor – FOTO 1, 3, 4) *

Buni de… asfaltat

Începând de sâmbătă, când pompierii sosiţi pe strada Florilor, la locul în care ardeau patru case, nu au găsit hidranţi pentru a-şi alimenta maşinile, scandalul gurilor de alimentare cu apă a luat amploare.

Între timp, Galaţiul are deja locuinţe prefăcute în scrum, pentru că hidranţii din oraşul nostru ori au fost astupaţi, ori au fost înlocuiţi cu unii ieftini şi neconformi cu standardul UE.

La asta s-a ajuns din cauza multor sub-contractări ale lucrărilor făcute în Galaţi, în cadrul proiectului ISPA.

De negăsit în UE

Nu, bineînţeles că nu proiectul ISPA prevede asfaltarea hidranţilor! Cu toate acestea, sâmbătă, neglijenţa crasă a celor care au subcontractat lucrările de asfaltare a străzilor a ieşit deja la iveală, iar rezultatele sunt deja devastatoare.

„Din cauza faptului că diverse firme au subcontracat lucrările în cadrul ISPA, mulţi hidranţi au fost astupaţi şi asfaltaţi, alţii fiind înlocuiţi cu unii neconformi cu hidranţii STAS din Uniunea Europeană”, recunoaşte şi noul inspectorul-şef al ISU Galaţi, colonelul Vasile Balaban.

Tehnica de luptă cu focul – veche de 25 de ani

Colonelul Balaban: „Maşinile pompierilor au peste 25 de ani vechime, şi o capacitate de 9.000 de litri de apă – cele mai mari. Dacă nu putem alimenta de la hidrant sau de la o sursă de apă, maşina devine inutilă. Udând la două ţevi, ies în jur de 5-600 de litri de apă pe minut, iar o autospecială se goleşte imediat”.

Sancţiuni de până la 100 de milioane de lei vechi

„A început deja ancheta de verificare a tuturor hidranţilor din oraşul nostru. Se caută în acest moment responsabilii – cei care au semnat recepţia pe respectivele sectoare - pentru astuparea lor cu asfalt sau înlocuirea lor cu unii necorespunzători. Amenzile vor fi drastice – de la 50 la 100 de milioane de lei vechi”, confirmă colonelul.

Promptitudine la 112

Colonelul Balaban a răspuns şi acuzaţiilor conform cărora pompierii ar fi sosit cu o întârziere de peste 20 de minute la incendiul de sâmbătă.

„Exclus, există înregistrările pe 112 care nu pot fi falsificate şi pot fi oricând verificate”, întăreşte inspectorul-şef al ISU Galaţi:

„Timpul de reacţie al unui pompier este de un minut şi 45 de secunde. În plus, timpul se dilată pentru cel care aşteaptă; ştiu asta pentru că am fost în persoana celui care anunţă un incendiu şi deşi trecuseră doar două minute, după ceas, mie mi se părea că trecuseră ore până la venirea pompierilor”.

„O altă explicaţie ar putea fi legată de faptul că oamenii încearcă de obicei să intervină singuri la stingerea focului şi sună la pompieri abia când văd că nu pot controla situaţia. Şi iar li se pare că a trecut ˝mult timp˝”. 

Galaţiul fierbe. La propriu, din cauza temperaturilor de afară. O scânteie este însă suficientă pe vremea aceasta pentru a ne transforma avutul de o viaţă în scrum.

Iar în lipsa hidranţilor, dar în prezenţa „hărniciei” asfaltatorilor, deja se întâmplă.

Citit 1810 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.