16 spre 17 iunie. După o căldură greu de suportat, norii se abat asupra oraşului nostru. O ploaie zdravănă de vreo oră este de ajuns ca Galaţiul să devină din nou o Veneţie murdară.
Se văd încă o dată limitele sistemului de canalizare. Zona nevralgică este aceeaşi Vale a Oraşului, unde sute de case sunt inundate.
Ca şi când stihiile n-ar fi fost de ajuns, autorităţile locale dau din umeri şi pasează problema sinistraţilor de la unii la alţii.
Dacă în Bădălan s-a mers pe străzi cu Barca, la Tirighina nici măcar străzile n-au mai existat. O porţiune din Drumul Naţional 25 s-a scufundat după ce apele pluviale au săpat pe sub carosabil.
Drumul de la ieşirea spre Tecuci a devenit astfel extrem de dificil, circulaţia desfăşurându-se pe un singur sens.
Nu doar cele două zone ale municipiului nostru au fost afectate. Subsolurile s-au umplut cu apă de la nord la sud şi de la est la vest.
Valea Oraşului, sub ape
Zeci de gospodării din Valea Oraşului sunt sub apă. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când cade o ploaie mai zdravănă, zona din apropierea Spitalului CFR a fost inundată, după noaptea de miercuri spre joi, când norii s-au rupt.
„300 de case şi anexe gospodăreşti au fost afectate în urma căderilor de precipitaţii. Am intervenit încă de la ora trei dimineaţa cu mai multe motopompe şi autospeciale. Locuitorii din zona respectivă sunt ajutaţi de către mai multe echipaje ale ISU care folosesc bărci. Astfel, au fost evacuate 250 de persoane din casele inundate”, ne-a spus Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Chiriţă a precizat că accesul cadrelor medicale de la Spitalul CFR, dar şi al pacienţilor s-a făcut utilizându-se tot bărcile de la ISU.
Reacţia Primăriei?! Care reacţie?
Dacă operaţiunile de salvare au decurs ca la carte, nu acelaşi lucru putem spune despre modul în care autorităţile locale au înţeles să se ocupe de soarta celor care locuiesc acolo.
Până la orele după-amiezii nu se găsise o soluţie pentru oamenii cărora apa le-a intrat în locuinţe şi care nu au unde să se adăpostească.
Reprezentanţii Primăriei au ridicat din umeri atunci când s-a pus problema adăpostului pentru cetăţenii din zona respectivă, ale căror case sunt inundate şi au arătat cu degetul spre cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă, care, între noi fie vorba, nu ar fi putut face mai mult decât ce făcuseră deja.
Mai mult, într-o zi în care drumurile s-au surpat, iar canalizările au bolborosit din cauza ploilor şi a apelor crescute ale Dunării, primarul s-a ţinut conştiincios de audienţe de dimineaţă până după orele prânzului, ca şi când lista cu priorităţi s-ar fi răsturnat deodată cu susul în jos.
Astfel stând lucrurile, l-am contactat pe şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Cosmin Păun. Acesta a explicat însă că situaţia este gestionată de către un comitet local pentru situaţii de urgenţă, care este coordonat de către primar, iar răspunderea revine autorităţii locale respective.
„Primăria deţine spaţii locative sociale şi ar trebui să găsească o soluţie pentru aceşti oameni. Nu este responsabilitatea Prefecturii în acest caz”, a susţinut Păun.
Intervenţie dificilă
Evacuarea apei din zona respectivă (locuinţele aflate între strada Ana Ipătescu şi Dogăriei) decurgea destul de dificil. Asta pentru că nivelul apei din Dunăre a crescut, iar evacuarea apei prin sistemul de canalizare a devenit aproape imposibilă. Chiar şi aşa, cei de la ISU au continuat să acţioneze pentru salvarea locuitorilor din casele afectate.
Mai multe zone inundate în tot oraşul
Nu doar Valea Oraşului a fost afectată de căderile masive de precipitaţii. În Cartierul Barboşi au fost inundate trei gospodării şi un depozit de pe străzile G.Bacovia şi Lunca Siretului.
Apele pluviale au mai intrat şi subsolul Hotelului Dunărea, în cel al Universităţii „Danubius”, dar şi în demisolul Complexului Ţiglina I, după cum se arată într-un comunicat al ISU Galaţi.
Salvatorii din pneumatică
Încă de la orele dimineţii mai multe echipe al ISU au intervenit cu bărcile pentru a-i salva pe cei care rămăseseră blocaţi în case şi care aveau nevoie de ajutor.
Maiorul Mirel Păun, alături de locotenenţii Daniel Ivaşcu, Oleg Susanu şi sergentul Marian Simion au „patrulat” pe străzile din zonă ducându-i cu barca pe toţi cei care au cerut să ajungă „la uscat”.
Tot ei au fost aceia care au transportat către Spitalul CFR cadrele medicale şi pacienţii care trebuiau neapărat să ajungă la unitatea spitalicească.
Inconştienţă sau obişnuinţă
Deşi situaţia este una cât se poate de dramatică, apele nu i-au impresionat pe unii locuitori din cartierul inundat de lângă Gară. Cu gura până la urechi, ca şi cum străzile lacustre le-ar fi adus veselia prin case, unii dintre românaşii din vale se cinsteau la cârciuma din zonă sau se aventurau cu căruţa în valuri.
Bietul cal, cu pieptul cuprins de apă, părea mai trist, şi cu siguranţă mai muncit, decât călătorii din atelaj, plecaţi într-o aventură hipică prin apa de un metru.
Puştiul cu măsurătoarea
Pierdut pe calea apelor, un puşti scăpat de grijile şcolii, înarmat cu un băţ mai înalt decât el, făcea măsurători în zonă.
Nu ştim dacă are proaspătă amintirea precedentelor inundaţii, ca să poată compara înălţimea apelor, sau pur şi simplu se joacă, scăpat de sub supravegherea părinţilor, cu ceea ce are la dispoziţie. Noroc de pompierii din zonă care l-au adunat dintre ape.
Apa şi riscurile - Pericol de îmbolnăvire
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi monitorizează deja situaţia din Valea Oraşului după producerea inundaţiilor. Potrivit coordonatorului acestei instituţii, dr. Valentin Boldea, în zonă a început distribuirea materialelor dezinfectante, procedeu care va urma pe măsură ce apa este evacuată.
„Recomandăm persoanelor care locuiesc în acea zonă să nu utilizeze apă din resurse proprii şi să cumpere sau să consume apa primită de la autorităţi. În acelaşi timp le cerem să nu umble desculţi în acea apă pentru că există foarte multe riscuri”, a declarat Boldea.
Acesta a mai susţinut şi că urmează ca în urma monitorizării populaţiei să identifice persoanele care nu sunt vaccinate, iar cu această ocazie să li se facă vaccinuri care elimină riscul apariţiei unor boli specifice.
În plus, managerii spitalului CFR aflat în zona afectată au fost contactaţi şi li s-a cerut ca în situaţia în care vor avea nevoie de materiale dezinfectante să apeleze la reprezentanţii Direcţiei.