Tot mai mulți ucraineni se refugiază în Galați. Își părăsesc în fugă țara ca să caute pace
Foto: Marian Calestru

Tot mai mulți ucraineni se refugiază în Galați. Își părăsesc în fugă țara ca să caute pace
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Aproape 4.000 de cetățeni ucraineni au intrat doar pe la vămile din Galați în decurs de 24 de ore, odată cu întețirea atacurilor care au vizat orașele din țara vecină. Cei mai mulți au venit pe la Oancea și s-au cazat, temporar, în Galați. Printre ei s-au aflat și refugiați care au pierdut legătura cu familiile, rudele încercând cu disperare să îi găsească cu ajutorul autorităților române.

Coordonare la nivel european pentru refugiații ucraineni. Detalii

În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei din județul Galați au intrat 3.814 cetățeni ucraineni, 1.889 prin PTF Galați Rutier și 1.925 prin PTF Oancea. Nici o persoană nu a solicitat azil, ceea ce a făcut ca numărul locurilor de cazare de la Centrul de Refugiați să rămână unul mare, de 211, doar doi ucraineni fiind cazați în instituție. În ceea ce privește locurile puse la dispoziție de autorități pentru refugiații aflați în tranzit, acestea s-au ocupat rapid, pe măsură ce oamenii veneau ori erau aduși dinspre graniță. 

Astfel, vineri, la prânz, în blocul M11 pus la dispoziție de Primăria municipiului Galați erau cazate 151 de persoane, imobilul fiind ocupat la capacitate maximă, Baza ”Siderurgistul” era și ea plină, aici fiind cazate 31 de persoane, în sălile de sport, pe cele 103 locuri erau 70 de persoane, la căminele studențești erau ocupate 535 de locuri din cele 559 disponibile, la internatele și sălile de sport ale școlilor se aflau 260 de refugiați, capacitatea totală fiind de 360 de locuri, iar la pensiunile și ONG-urile din Galați erau ocupate 217 locuri din 267 disponibile.

Bunică rătăcită, reconectată cu familia 

În vâltoarea exodului, sunt și cazuri, destul de numeroase, în care fugarii pierd legătura cu cei dragi, fie rămași în Ucraina, fie care îi așteaptă la alte destinații, în alte țări sau orașe din România. Este cazul Lyudmilei, o ucraineancă de 65 de ani, care a intrat în țară pe la Galați joi, 3 martie.

Corturi pentru 190 de persoane, instalate în Vama Isaccea. Detalii

Familia a încercat cu disperare să țină legătura cu ea, dar, odată ce a trecut frontiera, nu au mai știut nimic. Așa că au apelat la ultima soluție, trimițând un e-mail la Jandarmeria Galați, prin care cereau să fie ajutați în a afla vești despre femeia venită pentru prima dată pe teritoriul țării noastre. ”Am verificat imediat locurile de cazare din Galați și am găsit-o pe Lyudmila, o femeie în vârstă de 65 ani, care a fost nevoită să plece departe de casă și copii. Deși ajunsese cu bine încă de ieri, nu a avut posibilitatea să-și anunțe familia. Ne-a confirmat că mesajul era de la fiul său. Sâmbătă, 5 martie, pleacă spre Bulgaria, la rude, și ne-a spus că va rămâne în amintire cu solidaritatea dovedită de români”, a punctat cpt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați.

„Mi-am luat copiii și am fugit din propria casă”. Detalii

Citit 2286 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2022 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.