Anchetă asupra decesului de la Penitenciarul Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oficialii confirmă varianta în care deţinutul a fost bătut  * Controversă: a fost sau nu filmat incidentul? *

După ce procurorii vor finaliza ancheta, vor fi luate măsuri „deosebit de dure”, a declarat, ieri, la Galaţi, comisar şef de penitenciare Constantin Ilie, din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Comisarul şef s-a referit la nefericitul incident, petrecut la începutul acestei luni la Penitenciarul din Galaţi, când un deţinut şi-a pierdut viaţa, în urma unui stop cardio-respirator, după ce a fost adus, de urgenţă, la spital.

Conform unui comunicat ANP „16 angajaţi (nouă ofiţeri şi şapte agenţi) din cadrul Penitenciarului Galaţi au manifestat neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate, sau atitudine tolerantă faţă de comiterea unor abateri disciplinare ale subordonaţilor”.

Practic, fără a se recunoaşte în mod direct, ancheta ANP arată că în cazul deţinutului s-a folosit forţa, lucru care se va confirma sau nu în momentul în care se va finaliza şi ancheta procurorilor.

Surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul au declarat că deţinutul, alcoolic şi aflat în sevraj, a devenit violent  şi a fost bătut de către lucrătorii din penitenciar, după ce fusese imobilizat cu cătuşe.

Scena ar fi fost şi filmată cu ajutorul sistemului de supraveghere video din penitenciar, însă asupra acestui subiect există o controversă. Unele surse indică faptul că respectivele camere video nu funcţionau!

Ieri, la Galaţi, comisarul şef Constantin Ilie a spus că, dacă varianta decesului din bătaie se va confirma în timpul anchetei, „este un fapt incalificabil, iar sancţiunile ce se vor da vor fi de o mare duritate”.

Acesta a continuat seria opiniilor pe marginea cazului, indicând, la un moment dat, posibilitatea de a nu exista o înregistrare video a incidentului, însă, ulterior, a revenit, spunând că „nu ştim dacă a existat sau nu o înregistrare”.

Şi preşedintele GRADO, Mihai Popescu, a precizat că în perioada în care a discutat cu deţinuţii din Penitenciarul de la Galaţi (la zece zile de la incident), aceştia i-au relatat, sub protecţia anonimatului, ce s-a întâmplat în acel caz, fiind vorba despre versiunea în care deţinutul a fost legat cu cătuşele şi apoi bătut.

Citit 1141 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.