Dunărea, Prutul şi Siretul – în continuă creştere

Dunărea, Prutul şi Siretul – în continuă creştere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toate că hidrologii avertizau zilele trecute că nivelul maxim pe Dunăre este prognozat a fi atins abia pe 27 iunie, cu o cotă de 611cm şi un debit de 14.567mc/s, încă de ieri fluviul înregistra deja cota anunţată pentru duminică.

În condiţiile în care la Galaţi Dunărea a depăşit, aşadar, cota de inundaţie cu 11 centimetri, autorităţile au impus măsuri speciale în zonă şi au cerut ca societăţile comerciale riverane să aplice planurile de apărare împotriva inundaţiilor, supraînălţând digurile cu saci cu nisip.

În acelaşi timp, autorităţile au anunţat că se înregistrează probleme pe râurile Prut şi Siret şi au cerut comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile de pe cursul celor două râuri să ia măsurile care se impun în astfel de situaţii.

"Nivelul crescut al Dunării determină şi fenomenul de remuu pe râul Prut, în digul Brateşul de Jos semnalându-se infiltraţii. Aici se află mai multe utilaje cu care se intervine pentru consolidare acolo unde situaţia o impune, 20 de lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor monitorizând permanent starea îndiguirilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea Crângan.

Cu toate acestea, aceeaşi sursă a precizat că Siretul a înregistrat astăzi la Şendreni o cotă de 452 centimetri, în condiţiile în care cota de atenţie este de 550 centimetri, iar Prutul a înregistrat în zona comunei Oancea o cotă de 388 centimetri, cota de atenţie fiind situată la 440 de centimetri.

Până în momentul actual, creşterea nivelului apelor a creat probleme în zona Şantierului Naval, fiind inundate mai multe suprafeţe din interiorul SC Damen Shipyards Galaţi SA. Trebuie menţionat însă şi că faleza inferioară a Dunării este inundată, aproape jumătate aflându-se acum sub apă.

Citit 3042 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.