S-a stins din viață criticul de artă Mariana Tomozei-Cocoș

S-a stins din viață criticul de artă Mariana Tomozei-Cocoș
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În ziua de 23 mai 2022 s-a stins din viață istoricul și criticul de artă Mariana Tomozei-Cocoș, membră marcantă a Filialei Galați a UAPR, personalitate de notorietate națională a culturii noastre, expert pentru Patrimoniul Cultural Național Mobil, specializarea arta plastică românească modernă, atestat de Ministerul Culturii și Cultelor.

S-a născut pe 13 mai 1949, la Tecuci. A absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice din Galați și Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București, secția Istoria și Teoria Artei (1972). A fost profesoară de istoria artei la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" Galați (1992-2010) și Seminarul "Sf. Apostol Andrei" (2009-2014).

În perioada 1974-2020, a lucrat ca muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, iar între 2001 şi 2003 a fost şi director al instituției. Ca muzeograf, a organizat peste 80 de expoziţii, a participat cu comunicări științifice la 20 de simpozioane desfășurate sub egida Ministerului Culturii, a redactat 55 de cataloage și pliante de artă, a publicat studii şi cronici plastice în "Revista Muzeelor", "Porto-Franco", "Antares", "Dominus", "Dunărea de Jos", "Cronica", "Noduri şi Semne", "Univers des Arts", "Axis Libri", "Buletinul Fundaţiei V. A. Urechia", "Viaţa liberă" etc. A prezentat expoziții de artă plastică contemporană românească la Radio România Cultural, la TV Cultural și TV Galați. A editat albumele de artă "Nicolae Spirescu - Peisaj danubian" (1996), "Valori patrimoniale" (1994), "Ioan Simion Mărculescu" (2002), "Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, pictură şi grafică" (2003). A colaborat la dicţionarul "Un secol de sculptură românească" (2001), cu articole despre gălăţeni. S-a implicat în organizarea unor expoziții ale Muzeului de Artă Vizuală peste hotare, a prezentat cu regularitate la vernisaje expozițiile colective și individuale ale membrilor Filialei Galați a UAPR.

Ca pictor a început să expună în anul 2000, în cadrul Saloanelor Filialei Galaţi a UAPR, și-a organizat două expoziții personale și a participat la mai multe manifestări colective de profil din țară și din străinătate.

Pentru meritele sale a fost onorată cu mai multe distincții.

Prin încetarea din viață a Marianei Tomozei-Cocoș, cultura și arta gălățeană suferă o mare pierdere. Îi vom păstra întotdeauna o neștearsă amintire. Dumnezeu s-o ierte și să-i dea odihnă veșnică în Împărăția Sa!

Citit 5903 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2022 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.