Noul dig definitiv al judeţului – în construcţie, la Oancea

Noul dig definitiv al judeţului – în construcţie, la Oancea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-a terminat cu odiseea digurilor din saci cu nisip, care azi sunt, mâine dispar, iar apa îşi face de cap la următoarea creştere a debitelor * La Oancea, în dreapta şoselei – avem Prut cât cuprinde, dar de data aceasta separat de carosabil de un mal înălţat artificial. Noul dig definitiv al judeţului *

Adio, apă pe şosea!

La intrare în comuna gălăţeană, pe o distanţă de 460 de metri, lucrătorii Vega şi cei ai Drumurilor Naţionale lucrează la foc continuu la înălţarea unui dig permanent, care va proteja definitiv DN 26 de inundaţiile provocate de creşterea Prutului.

Aerul este îmbibat cu umezeală, căldură, praf, iar oamenii nu au timp – proiectul este stabilit să dureze până azi, dar mai este încă mult de lucru. Un element de noutate, spre deosebire de anii trecuţi – niciun strop de apă nu traversează drumul, lângă care creşte noul mal.

Deosebirea dintre digul definitiv şi un dig din saci umpluţi cu nisip? Cum nu se poate mai simplă, explică inginerul Filip Bratu (FOTO 3), prezent la lucrările începute ieri dimineaţă:

„Acest dig nu va dispărea după retragerea apelor. Este un dig construit din pământ, pe o lungime de 460-480 de metri, care va înălţa cu 1,5 metri malul, nemailăsând apa să iasă pe şosea. Se pun câte 25 de centimetri de strat de pământ, se izolează cu folie de plastic, iar deasupra vine alt şi alt strat. Vom înălţa până la 1,5 metri”.

Peste cota de inundaţie

„Digul nu va fi asfaltat, ci se va acoperi cu pământ şi va creşte iarbă pe el. Va fi ca un mal nou”, explică inginerul:

„În lateral stânga, şoseaua va trebui lăţită, pentru că digul a luat din acostament, nu am avut de ales. El era proiectat să aibă doar 3 metri lăţime, dar l-am făcut de 5,5 metri, ca să aibă stabilitate”.

„Se vor folosi în jur de 1.600 de metri cubi de pământ, iar la lucrare participă şase oameni de la Vega şi 10 de la Drumuri Naţionale, plus trei autobasculante, excavatoare, cilindre şi compactoare. În principiu, ar fi trebuit să terminăm lucrarea vineri, dar cel mai probabil o vom încheia abia sâmbătă”. 

În ceea ce priveşte cotele Prutului, inginerul nu îşi ascunde îngrijorarea: „De dimineaţă, de la 6, de când am venit la Oancea, a crescut 60 de centimetri. Avem cota aici şi am putut să vedem cu ochii noştri. Şi continuă să crească”.

Ieri dimineaţă, Prutul avea la staţia hidrologică Oancea, o cotă de 518 centimetri, cu 78 de centimetri peste cota de atenţie - cota de inundaţie fiind situată la 550.

Aşadar, vedem că, miraculos, în unele zone se poate face treabă şi cu cap, şi cu coadă. Asta în timp ce la Galaţi, salvatorii nici n-au terminat bine de construit digul, că ieri deja acesta era desfăcut.

Citit 3340 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.