Hidrobarajul de la Vamă, desfăcut joi dimineaţă!

Hidrobarajul de la Vamă, desfăcut joi dimineaţă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile spun că hidrobarajul nu se mai justifică, pentru că, oricum, Dunărea nu ne va inunda * Localnicii sunt însă îngrijoraţi de „mişcare”, şi spun că autorităţile se pripesc * Dacă, Doamne fereşte!, se inundă sâmbătă, iar se mobilizează oamenii din toată ţara?! *

Joi dimineaţă începuse desfacerea unuia din hidrobarajele instalate în ultimele zile de mii de lucrători MAI şi MApN. Este vorba despre cel instalat pe strada Portului, până la intrarea în sediul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi.

Ştiţi, unul din acei monştri negri, din plastic gros, umplut cu apă, pus pe mijlocul arterei, cu munca a mii de lucrători ISU, jandarmi, militari, civili şi specialişti de la Direcţia de Ape…

Marţi seară, când preşedintele Traian Băsescu a venit, în inspecţie, prima oară, la Galaţi, hidrobarajul abia se monta (FOTO 3). Imaginile cu preşedintele arată cum pe mijlocul străzii Portului erau puşi sacii şi urma să se întindă şi hidrobarajul, spre a fi umplut cu apă.

Joi dimineaţă, din husa neagră ieşea apă, care era preluată de canalizările din zonă… Prezent la faţa locului, generalul-maior Liviu Viorel Nemeş, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ne-a declarat: „practic, se desface un singur tronson de 700 de metri, aşezat axial pe drumul de intrare în Vamă, pentru a putea facilita şi desfăşurarea în condiţii normale a activităţilor economice” (FOTO 1 şi 2).

„O să menţinem în continuare hidrobarajul şi sistemul de fixare pentru orice urgenţă, dar  pentru etapa următoarea riscurile în zonă sunt eliminate, iar Dunărea este vizibil în scădere. Deci, practic, în momentul de faţă acesta nu că nu se justifică dar vrem să asigurăm desfăşurarea normală a activităţilor economice din zona industrială”. 

Bine, bine, dar nu se putea aştepta până după viitură?

Şi prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, ne-a confirmat desfacerea hidrobarajului de acolo, spunând că „prognozele arată că Dunărea nu va mai creşte la fel de mult. Mai mare pericol este pe Prut. Aici va trebui să ne concentrăm atenţia în următoarea perioadă. Sacii de care nu vom mai avea nevoie în Port îi vom folosi pe dig, dacă va fi nevoie. Am inventariat şi am avea o rezervă de 8.000 de saci pentru digurile de pe Prut”.   

L-am întrebat pe  generalul-maior Liviu Viorel Nemeş dacă nu se putea, totuşi, aştepta, până după viitură, ca să se strângă hidrobarajul. „Având în vedere scăderea spectaculoasă a fluviului şi practic cotele pe care noi le-am prognozat ca puncte critice, viitura nu va afecta sub nici un fel zona şi atunci considerăm că e mult mai important ca operatorii să-şi desfăşoare în condiţii normale activităţile”, ne-a răspuns adjunctul IGSU.

Este adevărat, dacă în urmă cu câteva zile, vârful de viitură, de sâmbătă, era estimat să ajungă la 682 de cm, ultima prognoză de joi arăta că sâmbătă  se va atinge un nivel maxim de 677 cm, cu un debit de 16.074 mc/s. Nivel pe care l-am mai avut acum câteva zile la Dunăre şi nu ne-am inundat! Pe de altă parte, ce te faci cu panica localnicilor, dar şi cu munca miilor de oameni care au lucrat la foc continuu?

Câţi oameni au lucrat la hidrobaraj şi ce spun localnicii?

Tot generalul-maior Liviu Viorel Nemeş ne-a prezentat, în câteva cuvinte, munca titanică depusă, contracronometru, de miile de oameni care au lucrat la realizarea digului din Port:

„În total, digul s-a realizat pe o lungime de 4,5 km. Munca s-a derulat într-un interval de două nopţi şi două zile, iar pe lângă cele 1.200 de forţe concentrate în plan local, s-au suplimentat cu grupările operative din teritoriu. S-a lucrat cu 400 de specialişti, câte 100, de la ISU din Bucureşti, Dolj, Prahova şi Argeş şi alţi 300 de jandarmi din unităţi de afară, la care se adaugă alţi 300 de militari din ţară. Acest hidrobaraj a fost realizat de colegii de la Apele Române, de altfel aici este şi directorul Direcţiei Ape Mureş, cu specialiştii...”.

„S-a lucrat la realizarea patului de saci de nisip. Pentru realizarea acestui hidrobaraj s-a lucrat la foc continuu pe schimburi de 12 ore cu 12 libere, însă orele de muncă au fost prelungite în majoritate până la 14-16 ore, fiind finalizate toate lucrările într-un timp foarte scurt astfel încât să eliminăm orice surpriză. Condiţiile au fost extrem de grele”.

Muncă multă şi... degeaba, cam aşa spuneau ieri localnicii din zonă, când au aflat că se dezumflă hidrobarajul. „Păi cum să-l dezumfle? La ce au mai lucrat  toţi oamenii ăia, săracii, toate nopţile? Cât au cărat cu spatele, sacii”.

„Nu e normal, trebuia să-l lase acolo până sâmbătă măcar. Eu am auzit că vine iar Dunărea mare, din Germania”, ne-a spus Rodica Năstac, vânzătoare la o consignaţie din zonă.

Şi patroana, Amalia Dudu, era de aceeaşi părere. „Oamenii or să se şi sperie că retrag ăştia barajele de aici”, au mai fost de părere femeile.

Ministrul Blaga nu ştia!

Întrebat dacă gălăţenii ar trebui sau nu să se sperie că se ridică hidrobarajul, Vasile Blaga a rămas uimit, semn că nu ştia: „De aici? Doamne!…”, a exclamat ministrul.

Secretarul de stat Mihai Capră a intervenit şi a explicat că „era o măsură de siguranţă, şi îl dăm jos, pentru că Dunărea a scăzut… ca să lăsăm operatorii economici să lucreze. Nu mai avea rost să nu-i lăsăm pe oameni să muncească”.

În ciuda explicaţiilor, ministrul şi-a continuat mirarea: „Credeţi că au muncit atâta ca să le distrugem munca?”.

Citit 2339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.