Seceta a afectat jumătate din culturile agricole ale județului
Foto: Marian Calestru

Seceta a afectat jumătate din culturile agricole ale județului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România va închide anul agricol 2021/2022 cu o producţie stabilă, care va aduce şi un excedent de export, chiar dacă nu va obţine cantităţile de cereale de anul trecut, a declarat recent pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Întrebat dacă poate estima un nivel al producţiei de cereale din acest an, ministrul a răspuns că "este o distanţă foarte mare până la recoltat, iar datele se schimbă de la zi la zi". În opinia sa, zonele agricole cu cele mai mari probleme sunt cele din estul ţării, Vaslui, Bârlad, Iaşi, unde a plouat mai puţin, dar şi zona Bărăganului.

Pe aceeași listă, putem adăuga, fără probleme și județul nostru. Șefa Direcției pentru Agricultură (DAJ) din Galați, Doina Ragea, ne-a precizat că un nivel normal al precipitațiilor ar fi de 420 de litri pe metru pătrat în decursul unui an. La această dată, foarte aproape de jumătatea lui 2022, se înregistrează 90 de litri, nici aceștia distribuiți uniform în toate zonele județului. "Până în data de 15 mai, fermierii au anunțat că în județ au fost calamitate 1.760 de hectare, marea majoritate cultivate cu grâu și din doar trei comune. Problema este că, în fapt, seceta s-a instalat după această dată, iar oamenii nu mai pot veni cu înștiințări de acest gen sau cu rapoarte operative", ne-a descris Doina Ragea necazurile fermierilor din județ.

Soluția găsită, în plan local, de reprezentanții DAJ Galați este ca toți fermierii persoane fizice, inclusiv PFA, II sau IF, să poată obține documente de calamitate la norma de venit, iar în cazul celorlalți (organizați sub formă de societăți comerciale), primăriile pot solicita ca un reprezentant al DAJ să facă o evaluare a pagubelor produse de seceta pedologică excesivă.

Per ansamblu, situația tinde să devină similară cu cea din urmă cu doi ani, atunci când intenția autorităților a fost de a declara județul ca fiind calamitat. "Problema este că porumbul a început deja să se răsucească din lipsă de apă, iar floarea-soarelui este subdezvoltată. Producțiile vor fi slabe pentru că nu a plouat la timp. În momentul de față, în jur de 40.000 de hectare din județ sunt calamitate, din care numai la grâu vorbim de 22.000 de hectare, iar la rapiță s-au întors în primăvară 3.800 de hectare", ne-a mai spus directoarea DAJ Galați.

Din fericire, situația nu este similară în toate zonele țării, însă, această secetă, ce a căpătat caracter ciclic, nu poate fi depășită decât cu investiții în sistemele de irigații.

Citit 1221 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2022 07:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.