Galaţiul, în gunoi până la gât

Galaţiul, în gunoi până la gât
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mânjit de mizerie, carosabilul devine sursă de infecţie şi microbi * Nici sângele sau alte resturi umane, rămase pe carosabil după un accident, nu sunt curăţate * Nu avem instituţii abilitate, nici cadrul legislativ care să prevadă această răspundere * „Aruncăm degeaba banii pe impozite”, spun gălăţenii * De amendat, ar avea cine să amendeze, dar de strâns resturile – NU *

Nu ai cum să ocoleşti mâzga mizerabilă, lungă de peste 500 de metri, care se întinde chiar de la intrarea în oraş, către Micro 20.

Toate autoturismele care intră sau ies din oraş se murdăresc de urmele de gunoaie duse pe cauciucuri de maşinile care fac transportul gunoiului, la groapa de la marginea Galaţiului.

„Rutiera amendează doar pentru plăcuţe ilizibile”

Trecem peste mizeria întinsă pe Drumul Naţional 25 cu inima strânsă şi sperând ca măcar cei 50 de km/h cu care mergem să împiedice gunoiul să se lipească de cauciucurile maşinii.

Pe o porţiune de 400-500 de metri, de la ieşirea din groapa de gunoi, în direcţia Galaţiului, urmele greu mirositoare lăsate de maşinile de gunoi nu pot fi ocolite.

„Codul Rutier nu specifică nicio sancţiune pentru maşinile murdare sau pentru murdărirea carosabilul. Poliţia Rutieră îi amendează doar pe şoferii care nu au plăcuţele vizibile”, declară comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.

„Mi-e jenă că trăiesc aici”

În aceeaşi situaţie cu sângele sau alte resturi umane care rămân pe carosabil în urma unui accident rutier - şi pe care nicio instituţie nu este abilitată să le cureţe -, sunt şi resturile de gunoi.

Şi unele, şi celelalte, purtătoare de microbi sau posibile surse de infecţie, sau pur şi simplu prea dezgustătoare pentru a putea fi privite, rămân întinse pe asfalt până când traficul sau ploaia le şterge „au naturel”.

Marcel Hassu are 37 de ani şi este aproape resemnat: „Circul cam o dată la trei patru-zile pe aici, cu maşina mea, şi am văzut demult că nu există nici măcar un filtru de apă, ca pe vremea gripei aviare, care să spele cauciucurile maşinilor de gunoi.

Când pleacă din groapă, acestea cară pe roţi toată mizeria în care umblă pe acolo şi o întind pe şosea. Mi-e jenă că trăiesc în oraşul acesta şi arunc bani pe impozite”.

De amendat, se poate

În Hotărârea de Consiliu Local 307, din 2006, există prevăzut ca Poliţia Comunitară să sancţioneze (nu să igienizeze!) murdărirea, în anumite condiţii, a carosabilului.

Astfel, iată ce scrie în Capitolul al II-lea: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă următoarele” - litera C: „Neasigurarea curăţeniei exterioare (pneuri şi şenile) a autovehiculelor sau vehiculelor de orice fel, la ieşirea din şantiere, staţii de betoane precum şi din alte asemenea locuri”; litera D completează: „Se sancţionează şi nemenţinerea ordinii şi curăţeniei pe căile publice de acces în şantiere precum şi în jurul acestora”.

„Echipajele noastre nu au prins pe nimeni în flagrant, niciodată, intrând cu cauciucurile murdare de gunoi pe DN 25, în drum spre oraş. Dar luăm act de această sesizare, iar un echipaj al nostru va supraveghea din acest moment zona”, spune Cristian Gâscă, directorul Poliţiei Comunitare Galaţi. 

Amenzile care pot fi aplicate de comunitari au valori cuprinse între 500 şi 1.500 lei pentru persoane fizice şi 1.000 şi 2.500 lei pentru persoane juridice.

…de curăţat, încă nu

Aşadar, CINEVA poate face ordine în devălmăşia de microbi care aleargă pe carosabilul gălăţean. Avem chiar şi PE CINE amenda. Şi atât.

Cum banii înapoi de pe impozite nu putem să-i cerem, aşteptăm, poate se trezeşte cineva şi deodată ne respectă pentru faptul că nu suntem tâmpiţi şi vedem în ce batjocură trăim.

Citit 1726 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.