Sute de credincioși, la sărbătoarea hramului de la Mănăstirea Toflea
Foto: Ovidiu Amălinei

Sute de credincioși, la sărbătoarea hramului de la Mănăstirea Toflea
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mănăstirea Toflea din judeţul Galaţi și-a sărbătorit sâmbătă, 2 iulie, unul dintre ocrotitorii spirituali – Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei (1456-1504) și mare ctitor de lăcașuri sfinte.

Existența unui schit în sihăstria Buciumenilor, la confluența judeţelor Galaţi, Vrancea şi Vaslui, datează încă din secolul al XVII-lea, dar actualul așezământ monahal, cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi ”Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, a fost redeschis în data de 18 decembrie 2010.

”În ziua de prăznuire a Sfântului Ştefan, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Altarul de vară din incinta ansamblului monahal de la Toflea, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, din parohiile protopopiatelor Nicoreşti şi Tecuci.

La Sfânta Liturghie au participat copiii din grupurile catehetice de la parohiile din zonă, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi numeroşi credincioşi, între aceştia fiind şi cetăţeni de etnie romă din localitatea Toflea şi din împrejurimi.

În cadrul slujbei, Înalt Prea Sfinţia Sa a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioșilor şi preoţimii din această parte a eparhiei şi penrtru tinerii aflaţi în examene în această perioadă”, se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ziua de sărbătoare a fost îmbogățită și printr-un program cultural-artistic susținut de mai multe grupuri de copii.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de pomenire pentru toţi înaintaşii şi binefăcătorii acestei vetre monahale, trecuţi la cele veşnice.

La final, prin dăruirea jertfelnică a părintelui stareţ, protosinghelul Paisie Agache şi prin cooperarea cu numeroşii credincioşi romi din Toflea a fost organizată tradiţionala agapă frăţească de unde au gustat toţi pelerinii sosiţi la hramul ştefanian al mănăstirii, fiind împărţite cu acest prilej peste 700 de pachete cu alimente.

Citit 622 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2022 07:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.