Cinci „daci” şi „romani” gălăţeni, la Festivalul de fanfare de la Brăila. Oaspeţi din cinci ţări, care abia au încăput pe Faleză

Cinci „daci” şi „romani” gălăţeni, la Festivalul de fanfare de la Brăila. Oaspeţi din cinci ţări, care abia au încăput pe Faleză
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cinci voluntari gălăţeni dintr-un grup de reconstituire istorică au fost prezenţi, pentru trei zile, între 1 şi 3 iulie, la cea de-a XV-a ediţie a Festivalul ui Internaţional al Muzicilor Militare de la Brăila, organizat de Primărie, în colaborare cu Garnizoana şi cu instituţii de cultură locale.

Concertele de promenadă au încântat publicul, pe mai multe scene din oraşul vecin: în Parcul "Monument", în Parcul "Caporal Muşat", în Grădina Publică, în Parcul de pe Calea Galaţi, la Brăila Mall şi, seară de seară, pe Faleză, prefaţate cu marşuri lungi pe Calea Călăraşilor şi pe alte străzi ale oraşului. Mii de spectatori, de la vârstnici la copilaşi, au fost prezenţi în tribune, pe Esplanada Dunării, seară de seară, până la orele 23,00. Iar numele Galaţiului a fost strigat şi aplaudat, alături de cel al altor oraşe din ţară ori din Europa.

Duminică seară, la festivitatea de încheiere a ediţiei 2022 a longevivului festival, chiar primarul municipiului, Viorel Marian Dragomir, a intrat în joc, dansând, în ringul din apropierea fântânilor arteziene multicolore, alături de o coregrafă din Constanţa cu prenume de operă verdiană - Aida. Coregrafa venise la Brăila împreună cu Muzica Militară a Forțelor Navale Române din Constanţa, o trupă care în/cântă la instrumente în timp ce... dansează!

Pentru mai multă culoare, înveşmântaţi în daci şi romani înarmaţi, spre deliciul publicului - mari şi mici s-au fotografiat cu ei - membri ai Asociaţiei Culturale Tomis (ACT) Constanţa, "comandaţi" de preşedintele Radu Covaliu (dac, împreună cu soţia - daciţă şi cu juniorii lor - un dac şi un roman), alături de uriaşul legionar roman cu panaş Gabi Lupaşcu şi de gălăţenii din filială:  Gabriela Tăbăcaru, George Strungă, Marius Buricea, Mioara Cilincă şi, cu voia dumneavoastră, subsemnatul.

Au evoluat, în uniforme care îţi luau pur şi simplu ochii, vorbind în mai multe limbi ale Pământului, fanfare precum energica şi haiosa Portuguese Army Fanfare, Muzica Reprezentativă a Forțelor Terestre Bulgare, Regimentul Fanfare of the Garde Grenadiers din Olanda, The Military Band in Cracow - Polonia, Muzica Militară a Brigăzii 5 Infanterie - Ungaria, Muzica Militară a Forțelor Navale Române Constanţa, Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă, Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie "Gemina" Cluj-Napoca, Muzica Militară a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Focşani, Muzica Militară a Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" a Garnizoanei Brăila. Au dat de asemenea ritm şi multă culoare formația de dansuri populare "Pandelașul" Brăila, trupa de dans Lil Motion Brăila, Școala de dans sportiv "Valentina Dance" Brăila, trupa de majorete "Pandora Junior" a Cercului Militar Brăila, Ansamblul folcloric Brăila.

Ne-a fost regizor atent şi dirijor, precum un tată pentru tinerii artişti de fanfară constănţeni şi gălăţeni, de la cei cu dansurile greceşti şi majorete, col. dr. Cornel Ignat, şeful Muzicii Militare a Forțelor Navale Române, teolog.

Un zeu Neptun... pe motocicletă, dansatoare cu panaş viu colorat, de struţ, ca la Rio, jocuri de artificii, un du-te vino de uniforme, alămuri, săbii şi puşti, cu muzică, de la vals la tango sau dans popular, muzică de film sau "Rapsodia română" şi chiar horă, în care a fost atras şi publicul, paradă militară cu torţe: adică, de toate, aşa a fost tot weekendul.

Din păcate, tocmai în acele momente festive internaţionale, Galaţiul a pierdut un remarcabil artist, maestrul Marin Boroghină, mulţi ani dirijor al Fanfarei "Valuriile Dunării" de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos".

EXPLICAŢII FOTO:

1. Constănţeni şi gălăţeni, alături de primarul Brăilei şi col. dr. Ignat al Constanţei

2. Constănţeni şi brăileni, participanţi la festival, la aşezământul socio-medical "Sf. Pantelimon" din Lacul Sărat

3. Fanfara Garnizoanei Brăila

Citit 1395 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iulie 2022 03:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.