Procesul de reconstrucție a Ucrainei începe... din Galați

Procesul de reconstrucție a Ucrainei începe... din Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

România va avea un rol-cheie în reconstrucţia Ucrainei, având în vedere poziţia strategică, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru. Acesta a ținut să sublinieze și rolul-cheie pe care Galațiul îl are în reconstruirea și reconsolidarea economică a Ucrainei.

Încă de la începutul războiului din Ucraina, Galațiul s-a aflat ”în linia întâi” în sprijinirea Ucrainei, fie că a fost vorba de primirea fluxurilor de refugiați, în relocarea unor companii, dar și în restabilirea liniilor logistice atât de necesare, în special, pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina.

În același timp, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a arătat că procesul de reconstrucție al Ucrainei va fi unul mult mai amplu, de anvergură europeană.

"Cred că reconstrucţia Ucrainei este responsabilitatea unei societăţi europene civilizate. Şi noi, toate ţările Uniunii Europene, trebuie să contribuim la asta", a subliniat ministrul, în cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută de Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.

Pe de altă parte, ministrul gălățean a subliniat că reconstrucţia Ucrainei a început deja încă din prima zi a războiului. "De ce? Pentru că au fost mii, milioane de refugiaţi care au părăsit Ucraina încercând să găsească o ieşire, o soluţie pentru ei, pentru familiile lor şi să supravieţuiască în perioada următoare. Şi ce s-a întâmplat? Polonia şi România, ţările care sunt la graniţa Ucrainei, au oferit sprijin din prima zi, sprijin care a fost ajutor umanitar în primul rând", a subliniat Spătaru.

Galațiul, aflat la mai puțin de 20 km de zona de război, a fost unul dintre principalele centre de primire a refugiaților ucraineni prin punctele terestre de trecere a frontierei din Oancea și Giurgiulești, dar și a multora dintre refugiații intrați în țară după ce au trecut Dunărea, prin punctul de frontieră de la Isaccea.

Florin Spătaru a precizat că Guvernul României a făcut posibil ca mii de oameni, de ucraineni, să aibă un loc de muncă, să se integreze în societate, să ofere copiilor posibilitatea de a învăţa.

"Aceasta este baza reconstrucţiei Ucrainei pentru că, la un moment dat, acei oameni se vor întoarce în Ucraina şi vor continua să lucreze, pentru că sunt oameni mândri, mândri că sunt ucraineni", a adăugat Spătaru. Ministrul Economiei a adăugat că aceştia au familiile acolo şi sigur se vor întoarce la locul lor.

În opinia sa, cu siguranţă România va avea o contribuţie semnificativă în reconstrucţie, fiind la graniţa Ucrainei.

"Am început să facem legătura şi în infrastructura din Galaţi. Au finalizat linia de cale ferată care transportă cereale din Ucraina şi au continuat să facă afaceri, nu cum o făceau înainte, dar continuă să facă afaceri, să zicem pentru a supravieţui, pentru a avea finanţarea adecvată pentru oamenii care lucrează acolo, pentru oamenii care luptă acolo", a adăugat Spătaru.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, CFR Infrastructură a reușit în mai puțin de o lună de zile de lucrări să reabiliteze linia de cale ferată cu ecartament larg, necesară pentru a aduce vagoanele cu cereale din Ucraina în portul Galați, în vederea transbordării mărfii pe navele de transport.

De asemenea, în urma discuțiilor la nivel româno-bulgar s-a convenit să se deblocheze proiectul FastDanube, menit să ducă la îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre, inclusiv în perioadele secetoase precum cea pe care o traversăm în prezent.

În acest context, ministrul Florin Spătaru a precizat că România trebuie să arate Europei că are capacitatea de a participa la reconstrucția Ucrainei, că "suntem pregătiţi pentru asta".

"Vom juca un rol-cheie în acest sens şi, în întreaga configuraţie a reconstrucţiei, să spunem, care va dura ani. O sumă semnificativă de bani va fi alocată pentru asta", a mai spus ministrul, care a subliniat că Europa și Statele Unite au anunţat că oferă sprijin.

"Este vorba despre oameni, despre ţări, despre continuitatea afacerii, aşa cum ştim cu toţii că trebuie să fie. Şi din această perspectivă aş spune că poziţia strategică a României şi avantajele României, începând deja din prima zi de război, vor avea un rol-cheie în reconstrucţia viitorului Ucrainei", a mai spus ministrul Economiei.

Citit 2188 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iulie 2022 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.