* La ţară, Poliţia lucrează cu agenţi, doi-trei coordonatori şi un şef de secţie *
Schimbările din Poliţie nu s-au lăsat aşteptate. Aşa cum „Viaţa liberă” detalia vineri în articolul „În judeţ nu mai există posturi de Poliţie”, în judeţul nostru şapte secţii nou-nouţe au luat locul - de la începutul acestei luni - defunctelor posturi de Poliţie.
Câte un poliţist de proximitate
„La Galaţi nu era cazul, dar în mediul rural, în general, existau factori care împiedicau intervenţia rapidă la locul unei infracţiuni”, a explicat ieri comandantul Dănuţ Lefter, în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul Poliţiei Galaţi.
„De asemenea, apărea şi problema că ambii poliţişti de la post, care munceau toată ziua, dacă se petrecea noaptea un accident rutier, trebuiau să plece la miezul nopţii, să lucreze din nou. În noul sistem, la fostele posturi a rămas doar câte un poliţist de proximitate”, a continuat şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţene Galaţi.
Un şef, trei coordonatori şi 25 de poliţişti
Astfel, reorganizarea presupune în judeţul nostru existenţa a şapte secţii, fiecare având câte un şef de secţie şi câte doi sau trei ofiţeri coordonatori. Numărul agenţilor şi al maşinilor care revin fiecărei secţii variază în funcţie de criterii privind numărul populaţiei sau situaţia infracţionalităţii din zona arondată.
La Secţia 1 Galaţi – cu sediul chiar la IPJ – sunt arondate şase comune: Braniştea, Şendreni, Vânători, Tuluceşti, Frumuşiţa şi Scânteieşti. Aici avem 27.152 de locuitori, perimetrul secţiei întinzându-se pe 37 de kilometri pătraţi. Dintre cei 29 de poliţişti, unul este şef, trei sunt ofiţeri coordonatori, iar 25 sunt agenţi – şase de proximitate şi 19 de patrulare. Secţia are şase maşini, dintre care trei patrulează şi trei rămân la sediu.
Comasări? Încă nu
Discrepanţele între secţii – unele au zece sau 13 comune (Lieştiul, respectiv, Tecuciul), în timp ce altele au doar cinci comune (Matca) – nu se vor menţine obligatoriu, asigură comisarul Dănuţ Lefter: „După şase luni în care vom lucra în această formulă, vom comasa unele secţii, dacă acest lucru se va dovedi necesar”.
În acest moment, în mediul rural lucrează 57 de agenţi de proximitate, 165 de agenţi de patrulare, 19 ofiţeri şi şapte şefi de secţii.
Şase luni de probă
La noile instituţii nu există permanenţă, dar, după cum asigură comandantul IPJ, apelul la dispeceratul 112 va face ca un echipaj să ajungă imediat la locul comiterii unei infracţiuni sau al producerii unui accident: „Am preferat să trimitem oamenii pe teren decât să ţinem pe cineva blocat în sediu”, spune Dănuţ Lefter.
Eficienţa noii strategii va fi stabilită în curând. Mai exact, la începutul lui martie, când vedem ce comasăm, ce reîmpărţim şi ce ne rămâne.