Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Sicriul suveranei este transportat de la Balmoral la Edinburg și de acolo la Londra

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Sicriul suveranei este transportat de la Balmoral la Edinburg și de acolo la Londra
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei Elisabeta a II-a va fi transferat de la Castelul Balmoral, din Scoţia, unde a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în capitala Scoţiei, Edinburgh, şi apoi la Londra, unde suverana va fi înmormântată, la 19 septembrie, transmit duminică agenţiile internaţionale de presă.

Învelit în Royal Standard of Scotland (drapelul Scoţiei) şi având o coroană de flori deasupra, sicriul a fost depus până în prezent în sala de bal de la Castelul Balmoral, pentru ca angajaţii care au slujit-o pe regină la această reşedinţă să poată să-i aducă un ultim omagiu, scrie dpa, potrivit Agerpres.

Sicriul din stejar va fi pus pe un dric, duminică, la ora locală 10,00, de şase paznici de vânătoare de la proprietate, care au fost desemnaţi pentru acest ceremonial simbolic, şi va fi pregătit pentru călătoria de şase ore către Edinburgh.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că această călătorie ''amară'', în care sicriul reginei va fi transportat la Palatul Holyroodhouse, va oferi populaţiei şansa să se unească şi "să marcheze pierderea comună a ţării noastre".

Este de aşteptat ca mulţimi de oameni să se strângă pe traseul cortegiului funebru de la Balmoral la Edinburgh. Primul punct pe traseu va fi oraşul Ballater, unde cortegiul ar urma să ajungă în jurul orei locale 10,12. Aproximativ o oră mai târziu, cortegiul va ajunge în Aberdeen, unde oamenii ar urma să se adune în Park Duthie pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei.

Apoi, cortegiul funerar se va deplasa spre sud, de-a lungul şoselei A90, şi va ajunge în Dundee la ora locală 14,00. În Edinburgh, Sturgeon şi alţi lideri de partid din Scoţia ar urma să petreacă cortegiul în momentul în care acesta va trece prin dreptul parlamentului scoţian. De aici, sicriul va fi transportat la Palatul Holyroodhouse, unde va rămâne peste noapte.

În aşteptarea funeraliilor de stat, care vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora 10,00 GMT, britanicii vor putea să-i aducă un ultim omagiu celei care le-a fost monarh în ultimii 70 de ani la catedrala St Giles, din centrul capitalei scoţiene, sau la Palatul Westminster, sediul parlamentului din Londra.

EFE notează că străzile capitalei scoţiene au început deja să fie pregătite pentru sosirea sicriului la Palatul Holyroodhouse, reşedinţă regală, de unde va fi transferat luni, 12 septembrie - prin bulevardul Royal Mile - la catedrala gotică St Giles. Poliţia a început deja să blocheze căile de acces către centrul istoric al capitalei Edinburgh.

Apoi, deşi iniţial era prevăzut ca sicriul să fie transportat cu trenul regal din gara Waverley, din Edinburgh, până la gara King's Cross, din Londra, transferul din Scoţia în Anglia se va face în cele din urmă cu un avion oficial până la o bază militară londoneză. La bordul avionului se va afla prinţesa Anne, singura fiică a Reginei Elisabeta a II-a.

Odată ajuns în capitală, sicriul va fi transportat la Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a familiei regale, unde va rămâne timp de 24 de ore. Miercuri cortegiul funerar va porni de la Palatul Buckingham şi până la Westminster Hall. În acest spaţiu uriaş sicriul va rămâne timp de patru zile, în prezenţa gărzilor regale, acoperit cu drapelul regal, iar oamenii vor putea veni să prezinte un ultim omagiu suveranei britanice. În aceste patru zile, membrii familiei regale vor veni pe rând la sicriu, o tradiţie care poartă numele de "priveghiul prinţilor".

În zilele următoare, vor avea loc mai multe repetiţii pentru funeraliile Elisabetei a II-a, care ar urma să fie un eveniment fastuos, cu defilarea gărzilor regale şi a altor regimente, între ele, regimente scoţiene care vor cânta la cimpoaie.

La sfârşitul săptămânii viitoare vor începe să sosească la Londra şefi de stat, prim-miniştri, preşedinţi şi membri ai altor case regale pentru funeraliile de stat ale reginei care vor avea loc la Westminster Abbey.

În ziua funeraliilor, sicriul va fi dus de la Palatul Westminster până la Westminster Abbey pe o trăsură de tun. În spatele sicriului vor merge Regele Charles al III-lea, prinţul de Wales, William, moştenitorul tronului britanic, precum şi alţi membri ai familiei regale, eveniment care va fi transmis la televizor şi va putea fi urmărit de milioane de oameni din Regatul Unit şi din întreaga lume.

După funeraliile de stat, rămăşiţele pământeşti ale reginei vor fi transportate la capela St George, în Castelul Windsor, aflat la câteva zeci de kilometri de Londra, unde vor fi depuse lângă cele ale părinţilor suveranei britanice.

Citit 933 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2022 11:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.