Sărbătoare pentru ortodocşi: 15 ani de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Daniel

Sărbătoare pentru ortodocşi: 15 ani de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Daniel
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a aniversat, vineri, 30 septembrie, 15 ani de la întronizarea ca Patriarh a Preafericitului Daniel.

Cu acest prilej, vineri dimineață a fost oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, urmată de un Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în viața Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în cei 15 ani de slujire patriarhală.

În continuare, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei s-a desfășurat un moment festiv în timpul căruia au fost prezentate mesajele din partea reprezentanților autorităţilor de stat centrale şi locale, precum și din partea altor instituţii publice.

Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe a avut loc la 30 septembrie 2007.

Cuvântul în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost rostit atunci de mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Înalţi demnitari români şi reprezentanţi ai cultelor din străinătate au fost prezenţi atunci la Catedrala Patriarhală pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului Întâistătător al BOR. Printre participanţi s-au numărat preşedintele Traian Băsescu, Regele Mihai I, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Au participat, de asemenea, 30 de delegaţii cuprinzând 90 de ierarhi ai cultelor creştine. Au venit reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, în total 16 delegaţii, ai Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Conferinţei Bisericilor Europene şi ai Bisericii Anglicane.

PF Daniel (Daniel Ciobotea) s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 - 1974). În anul 1979 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct. La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ”Lugojanul”. La 1 iulie 1990 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după decesul Patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007.

Citit 656 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.