Sfântul Sinod modifică regulile spovedaniei după cazul Visarion Alexa

Sfântul Sinod modifică regulile spovedaniei după cazul Visarion Alexa
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Preoții trebuie să evite orice gest sau cuvânt interpretabile ca fiind de o familiaritate nepotrivită cu persoanele care vin să se spovedească. O serie de propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind spovedania şi duhovnicia au fost aprobate joi în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, spovedania "nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură", "trebuie să se săvârșească în lăcașul de cult sau, în mod excepțional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii".

Potrivit noilor reguli, preoții trebuie "să evite orice gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)".

Noile reguli vin în contextul scandalului iscat după ce preotul Visarion Alexa este acuzat că a agresat sexual o femeie.

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, cererea procurorilor de arestare preventivă a preotului, el urmând să stea sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Visarion Alexa a fost reţinut de poliţişti în urmă cu o săptămână pentru agresiune sexuală, fiind dus apoi la Judecătoria Sectorului 6 cu propunere de arestare preventivă. Un magistrat a dispus atunci eliberarea sa şi plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu mai multe interdicţii.

Preotul a făcut contestaţie la tribunal, la fel au procedat şi procurorii, care doreau să fie arestat preventiv, însă ambele contestaţii au fost respinse luni de Tribunalul Bucureşti.

Citit 1050 ori Ultima modificare Vineri, 30 Septembrie 2022 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.