Prima expoziție de stampe japoneze organizată la Galați

Prima expoziție de stampe japoneze organizată la Galați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Teatrul Național de Operă și Operetă ”Nae Leonard” organizează sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 18,00, vernisajul primei expoziții de stampe japoneze organizată la Galați. Este un eveniment cultural de marcă, o îmbinare între muzică și pictură, între arta japoneză și cea tradițională chineză. Stampele expuse ilustrează actori și scene din teatrul Kabuki.

Cele peste 100 de stampe, care vor fi expuse în foaierul teatrului, aparțin colecției de artă a avocatului George Șerban, din București, iar curatorul vernisajului este dr. Alexandru Chituță. Stampele au fost realizate între secolele al XVIII-lea și al XIX-lea (epocile Edo și Meihi), de către 26 de artiști japonezi, reprezentanți ai școlilor Torii, Katsukawa și Utagawa, sau de către artiști independenți, cum ar fi Bunchõ, Saraku, Eisen, Hokusai. Aceasta este cea de-a șasea expunere a acestor obiecte de artă deosebite în România, dar prima de acest fel din Galați.

Kabuki este unul dintre cele trei mari stiluri de teatru japonez, ce a fost înființat în jurul anului 1603, în zona Kyoto, iar, potrivit literaturii de specialitate, începutul acestuia este legat de Okuni, o fostă preoteasă a marelui sanctuar Kizuki din Izomo, despre care se spune că a inițiat acest stil în calitate de actriță. În 1629, guvernul shogunului Tokugawa a interzis accesul femeilor pe scenă, invocând presupusa promiscuitate a acestora. După această dată, rolurile feminine au fost preluate de bărbați. Temele erau inspirate din legende istorice sau din viața de zi cu zi, iar o importanță deosebită o aveau costumele bogat decorate și personalitatea fiecărui actor. Pictorii erau foarte interesați să vadă spectacolele de pe scenă, actorii și costumele lor, pentru ca, ulterior, să le transforme în imagini și să le tipărească în zeci sau chiar sute de exemplare. Acestea erau vândute prin intermediul editurilor specializate și, în acest fel, lucrările pictorilor au contribuit la popularitatea teatrului Kabuki.

Citit 1062 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2022 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.