Peste 150 de milioane de euro pentru eliminarea deșeurilor din județ

Peste 150 de milioane de euro pentru eliminarea deșeurilor din județ
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Potrivit unui comunicat de presă, o licitație unică în România a fost demarată de către Consiliul Județean (CJ)  Galați și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galați. Au fost lansate și aprobate de către Agenția Națională de Achiziții Publice procedurile de licitație pentru construirea în municipiul Galați a unei stații performante, singura de acest gen din România, de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale. Această stație de tratare mecano-biologică va fi dotată cu un digestor, un echipament industrial de ultimă generație, și o turbină cu ajutorul căreia se va produce energie electrică din deșeuri. 

Valoarea estimată a acestei investiții este de 773.493.596 de lei (fără TVA), din care partea de proiectare și execuție este de 180.657.193 lei exclusiv TVA, fonduri europene atrase de către CJ, în cadrul amplei investiții de gestionare a deșeurilor din județ. Trebuie spus că restul sumei estimate reprezintă partea de operare, adică valoarea serviciilor realizate de către firma care va gestiona funcționarea acestei stații de tratare a deșeurilor pentru o perioadă de 10 ani. Finanțarea acestei diferențe, cel mai probabil, va fi asigurată prin noul Program Operațional Infrastructură Mare (POIM), aferent exercițiului financiar 2021-2027.

”Valoarea finală a serviciilor de operare va depinde foarte mult și de cantitatea de deșeuri care va fi tratată în această stație, precum și de cantitatea de deșeuri reciclabile colectate separat și valorificate. Este pentru prima oară în istoria achizițiilor publice din țara noastră când o autoritate publică face o singură licitație pentru proiectarea, execuția, gestionarea și funcționarea investiției pe o perioadă lungă de timp. Practic, câștigăm ani de zile, astfel că, atunci când lucrările vor fi gata, sistemul va putea fi utilizat imediat. Sunt sisteme de management al deșeurilor în țară care nu pot fi folosite pentru că nu există o firmă specializată care să gestioneze investiția respectivă, iar în alte cazuri au trecut ani de zile de la finalizarea lucrărilor până a fost desemnat un operator. Asta vrem să evităm, motiv pentru care facem o singură procedură. Mai este un avantaj, operatorul nu poate ulterior să reclame diverse deficiențe de construcție, având în vedere că este parte integrantă a acestui proces încă de la începutul procedurii”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ.

Soluția tehnică de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale care vor ajunge din tot județul în stația de tratare din municipiul Galați este complexă, se bazează pe tehnologie de ultimă generație și va fi implementată pentru prima oară în România.

“Practic, deșeurile vor fi în primă fază sortate cu ajutorul unui sistem automatizat și dotat cu diverși senzori, după care deșeurile biodegradabile vor fi supuse unui proces de fermentare fără oxigen, astfel că la final va rezulta biogaz și o fracție de aproximativ 20% din masa inițială a deșeurilor, un fertilizant steril care poate fi folosit ca îngrășământ. De asemenea, în cazul deșeurilor reziduale, după operațiunea de tratare și extragere a biogazului, va rezulta un material asemănător unui strat de pământ, care va fi dus la depozitul ecologic de deșeuri de la Valea Mărului. Biogazul va fi transformat în energie electrică cu ajutorul unei turbine, energie care va fi folosită doar pentru funcționarea stației, deoarece atât permit normele în vigoare”, a mai precizat Costel Fotea.

Reamintim faptul că Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Galati înseamnă investiții ample în municipiul Galați (stație de tratare mecano-biologică), la Valea Mărului (depozit de deșeuri și stație de sortare), la Tecuci (închiderea depozitului neconform de la Rateș și stații de transfer și compostare) și la Târgu Bujor (stație de transfer și retehnologizarea stației de compostare).

Citit 2027 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 07:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.