Expoziţie dedicată chihlimbarului, la Ştiinţele Naturii. Bijuterii de vânzare

Expoziţie dedicată chihlimbarului, la Ştiinţele Naturii. Bijuterii de vânzare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Vineri, 21 octombrie 2022, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" s-a deschis pentru public expoziţia temporară "Chihlimbarul, varietate şi culoare", organizată în colaborare cu Universitatea Bucureşti - Facultatea de Geologie şi Geofizică - Departamentul de Mineralogie.

Sunt expuse 37 piese de chihlimbar şi varietăţi de rumanit, copalit, cărbune cu chihlimbar, succinit, muntenit, cu incluziuni de insecte - din patrimoniul Universității București, dar şi bijuterii confecţionate din chihlimbar, din colecții particulare aparținând doamnei Tănase Teodora Carmen și ing. fizician Costin Andrei.

În primele trei zile ale expoziției, respectiv, 21-23 octombrie, publicul va avea posibilitatea de a achiziționa eșantioane și bijuterii de chihlimbar, de la un stand special amenajat în holul muzeului.

Procesele care conduc la transformarea acestei rășini într-un mineraloid solid fosilizat, precum și varietățile de chihlimbar expuse fac obiectul științific al expoziției "Chihlimbarul, varietate și culoare". În 1902, savantul Gheorghe Munteanu Murgoci a dovedit științific că rumanitul de la Colți (jud. Buzău), unic în lume prin culoarea sa neagră, este chihlimbar, nu tămâie, așa cum au crezut multă vreme cei din zonă. Pe lângă rumanit, cele mai cunoscute varietăți de chihlimbar sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), burmitul (rășină extrasă din Burma Superioară și prelucrată în China), ajkaitul (rășină fosilă din Ungaria), precum și valchovitul (rășină fosilă din Moravia).

Expoziţia va rămâne deschisă pentru public până în mai 2023.

Citit 827 ori Ultima modificare Vineri, 21 Octombrie 2022 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.