Galaţi - imperiul soarelui

Galaţi - imperiul soarelui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La nivelul asfaltului, în oraş, temperaturile depăşesc 40°C * La fel se întâmplă şi la umbră * …iar canicula este încă departe de sfârşit! * Remedii pe timp de soare ucigător – apă, îngheţată, haine largi şi staţi în casă *

Gălăţenii – prăjiţi mult, şi la foc mare

Temperaturile absurd de ridicate rămân constante în sud-estul ţării, deşi în noaptea aceasta nişte nori rătăciţi ne-ar putea da speranţe false. Nu vă pregătiţi totuşi să lăsaţi ferestrele deschise pe timp de noapte - arşiţa reîncepe de la primele ore ale dimineţii. 

Asia este continentul care se face vinovat de crearea valului intens de căldură care copleşeşte Galaţiul, şi, odată cu el, mai toată suprafaţa ţării.

Masa de aer fierbinte nu dă nici un semn de retragere, deşi voci îndrăzneţe prognozează că începând de luni, 23 august, ne vom bucura de temperaturi ceva mai scăzute.

Termometru la un pas de colaps

Realist vorbind însă, azi ne coacem la peste 35-36 °C (cât arată termometrele staţiilor meteo, poziţionate bine-mersi în câmp, fără asfalt, trafic şi noxe).

Iar experimentul nostru cu un banal termometru de cameră este cea mai bună dovadă. Astfel, lichidul termometric a depăşit într-un singur minut scala de 40°C, maximul indicat pe micul termometru de cameră aşezat pe asfalt, chiar lângă sediul „Vieţii libere” de la Parfumul Teilor (FOTO 2).

…fie vorba între noi, mai bine că nu am văzut exact că ne prăjim la 50-60 °C. Experimentul a continuat: mutat la umbră, scala indicată pe asfalt nu s-a clintit, lichidul termometric dând semne că mai are puţin şi sparge ambalajul.

Copiii vor afară

Încinşi de betoanele locuinţelor sau de cele ale birourilor (în cea mai fericită variantă, că doar nu lucrăm toţi cu aerul condiţionat pornit deasupra capului), gălăţenii nu găsesc multe alternative:

„Nu putem să stăm închişi în casă! Noi ca noi, dar pe copii cum poţi să-i pedepseşti, când toţi prietenii lor se joacă pe afară, se duc la bazin… Aşa că ieşim cu toţii, luăm apă la noi, chiar dacă se încălzeşte imediat, şi ne plimbăm, măcar să obosim şi să putem dormi noaptea!”, spune Sofia, de meserie bunică, în timp ce nepotul goleşte sprinţar un pet de 1,5 litri.

Plimbare obligatorie

Nici proaspăt-mămicile nu au o soartă mai bună, iar Georgiana rezumă: „Dacă nu ieşim ziua, pot să fiu sigură că urlă toată noaptea! Mi-e frică să pornesc mereu aerul condiţionat, că este prea mică şi nu vreau să se îmbolnăvească”.

Doctorii sunt categorici: cardiacii şi bătrânii nu au voie să părăsească locurile răcoroase în intervalul 11-17, iar noi, ceilalţi, dacă ţinem la sănătate şi în ultimă instanţă la viaţa noastră, trebuie să ne protejăm purtând haine din in sau bumbac, cât mai vaporoase, fiind indicat să bem apă ori de câte ori ne este sete.

Cuvântul de ordine - protecţie

De asemenea, nu uitaţi să vă protejaţi capetele purtând pălării de soare din pai. Iar dacă aveţi chef de bronz – folosiţi o cremă cu factor de protecţie de minim 30, pe care trebuie să o aplicaţi prin mişcări ferme, de masaj, pentru un efect maxim de protejare.

Nu uitaţi, în farmacii există creme care protejează aluniţele, unele dintre cele mai sensibile zone de pe corp.

Evitaţi consumul alcoolului şi al mâncărurilor grele – pe timp de caniculă şi digestia mai face insolaţie.

În interior, încercaţi să reglaţi aerul condiţionat la temperaturi moderate, cuprinse între 22 şi 25 °C, pentru a evita şocul termic, în momentul în care ieşiţi din încăpere.

În ceea ce priveşte vremea de afară, schimbările se vor mai lăsa mult timp aşteptate. Galaţiul va frige în continuare la maxime cuprinse între 31-35°C, noaptea temperaturile scăzând la 18-20 °C.

Norii nu prea circulă pe deasupra oraşului, aşa că dacă vreţi puteţi folosi umbrelele din dotare, dar numai pentru a vă apăra de soare.

Unde fugim de acasă

Gălăţenii în căutare de locuri de agrement pot fugi la piscinele din afara oraşului, pădurea Gârboavele sau la plaja Dunărea.

Amatorii de plimbare au de ales între Grădina Botanică, Faleză, Grădina Publică (cu tot cu terenul accidentat şi tonele de ţânţari), dar şi celelalte 4-5 zone ale oraşului cu fântâni arteziene (Mazepa, centru – „Nespălata” şi fântânile de la Spicu, Păpădia, parcul Eminescu, parcul de lângă Winmarkt etc).

Să fim sinceri – ce-am fi putut dori de la vară? Şi, ca să nu ne mai plângem, mai bine să ne amintim că am trăit şi lucruri mai rele – în 2007, când aveam frecvent temperaturi până în 44°C.

Citit 1432 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.