A fost semnat contractul pentru documentația aeroportului Galați-Brăila

A fost semnat contractul pentru documentația aeroportului Galați-Brăila
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Semnarea contractului pentru studiul de fezabilitate al aeroportului regional Galați-Brăila a avut loc miercuri dimineață, într-un cadru festiv, în sala de ședințe a Centrului Multicultural din strada Domnească.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a ținut să menționeze că ”dacă până acum au fost doar vorbe și discuții, lucrurile încep să se concretizeze”.

La rândul său, președintele CJ Brăila, Francisk-Iulian Chiriac, a precizat că faza ”șicanărilor istorice” dintre cele două comunități vecine a fost depășită, iar dorința comună este de a finaliza mari obiective de infrastructură în această regiune. ”Este cea mai mare aglomerare urbană, după București și aceste proiecte ar trebui să fie motorul de dezvoltare locală”, a adăugat Francisk Chiriac.

Totodată, rectorul Universității ”Dunărea de Jos”, Puiu Lucian Georgescu, a declarat că experiența mediului academic este inclusă în mod oficial în folosul comunității, în contextul în care instituția se află în asocierea de companii și alte entități care a câștigat contractul de proiectare. Nu în ultimul rând, Florin Petre, reprezentantul liderului de asociere (Aduro Impex SRL – Tecno Engineering 2C SRL – We Project Engineering SRL) crede că experiența acumulată în alte proiecte similare va fi utilizată și în cazul acestei noi provocări, ținând cont de actualul context geopolitic. ”Vom desena un proiect cu niște culori pe care nu le-ați mai văzut până acum”, a mai spus reprezentantul proiectanților.

Până atunci, mai trebuie spus că, potrivit lui Costel Fotea, această etapă a realizării aeroportului, unul care se dorește a avea ca activitate principală zona cargo, dar și transport de călători, se va întinde pe doar nouă luni. ”Costurile sunt de circa 30,7 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind deja asigurată în proporție de 60 la sută”, a arătat președintele CJ Galați.

În ceea ce privește continuarea lucrărilor, am aflat că orice sursă este posibilă în acest moment, în condițiile în care, potrivit oficialilor prezenți, numeroși operatori privați ar fi deja interesați de realizarea acestui nou aeroport în zona Braniștea - Schela. Studiile de oportunitate și de trafic indică un potențial de 500.000 de călători/an din această regiune, inclusiv din Republica Moldova.

Citit 2899 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2022 13:45

7 comentarii

 • postat de Galațiul nimănui
  Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 21:32
  5.13.168.***
  @Alin Bre Alinică, ce vă mai roade grija doar de unii, atunci când aveți interese obscure/meschine... Pentru orașul ăsta GALAȚI, ÎN orașul ăsta GALAȚI...se mai construiește ceva veritabil/necesar/util? Nu cumva ar trebui imputat tocmai celui/lor ce au blocat realizarea acelui proiect aflat în derulare, blocare făcutăkde alții, de următorii veniți) tocmai cu scopul de a proteja existența afacerii profitabile a unuia, a colegului lor Vi0rică?

  Dar normal, când la noi e cu propaganda și cu prostirea naivilormcredulilor care mereu s-au luat după fetă și mereu au fost ușor influențabili, mânați dintr-un sens în altul...

  De c3 să nu i/li se impute tocmai actualului/actualilor ales/aleși care blocară acel proiect pentru a asigura continuitatea afacerii lor profitabile, nu profitabile, ci chiar ultra-profitabile cu travrrsatul Dunării cu bacurile lor...Că doar aveau(și din cauza pr0stiei unora naivi/creduli care ne spun ei că ce mult urăsc ei PSD-ul) au făcut scut afacerii profitabile PSD-iste cu traversatul Dunării cu bacurile, afacere ce are monopol. Vinovați, din punctul meu de vedere, sunt TRĂDĂTORII locali/județeni/naționali(ăi de la Centru aleși din voturile gălățenilor) care au blocat acel proiect și au lăsat acest oraș GALAȚI în a nu fi emancipat/frecventat prin realizarea și a acelui proiect, a acelei conexiuni între Galați(Moldova) și Tulcea... N-o mai tot dați în cvrul fostului primar. Toate-s necesare a fi construite în acest oraș, că place/convine sau nu unora cu interese meschine/obscure...
  Pe aici pe la Galați tot se va continua a se traversa Dunărea, și cu pod și fără pod realizat la Brăila, așa că ar fi fost necesar și încă este necesar și util a se construi și conexiunea directă prin tunel pe sub Dunăre între Galați și Tulcea...

  Cum s-o prăvălit în Dunăre, la ponton copilul ăla...dar pe cine să intereseze, că vezi Doamne, mai importante-s afacerile/profitul unora...

  Părerea mea, că dacă ești gălățean(și tot te dai, arăți cu degetul spre Marea Eoropă evoluată, adulând/divinizând eoropenii și "Eoropa cea evoluată și cilinvizată?" ar trebui realizată/construită/modernizată/avansată/evoluată/emancipată și conexiunea/traversarea Dunării dintre GALAȚI și TULCEA.

  Dar cum la noi la needucați/c0klari/g0l@nizați/manelizați/îndob!tociți întotdeauna a fost pe principiul "să moară capra vecinului"...d-asta nu se susține/realizează de către unii cu interese(sau poate că din pr0st!e/t!kl0șie, numai Dumnezeu știe) și conexiunea/subtraversarea directă dintre județele Galați și Tulcea.

  Păcat de oraș, păcat de jodeț, păcat de țară...că-s locuite...În loc să le construim/realizăm pe toate, cele necesare, noi ne dăm la gioale unii altora...din pr0st!e/t!kl0șie/invidie...

  Cum stăteau/așteptau ambulanțele la trecere bac Galați - Tulcea(I. C. Brătianu) pentru a ajunge mai repede la spitalele din Galați...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iordache. Elens
  Joi, 29 Decembrie 2022 02:37
  86.124.122.***
  Este un lucru foarte important ptr acest oras. Datorita Dlui Fotea credem ca acest proiect o sa se finalizeze cu siguranta. Avem un om foarte valoros in fruntea consiliului judetian Galati.
  5
  2
  Raportează
 • postat de micro_19
  Miercuri, 28 Decembrie 2022 22:40
  5.13.219.***
  Foarte bine ca se face ceva, in ciuda comentariilor galatenilor vesnic nemultumiti! Atunci cand se face ceva, nemultumiti pentru ca se face...daca nu se face, tot nemultumiti! Niste pomanagii carora degeaba le dai de mancare de luni pana sambata, pentru ca ei oricum duminica sunt nemultimiti!
  7
  6
  Raportează
 • postat de Racheleanu Ionel
  Miercuri, 28 Decembrie 2022 19:12
  86.127.88.***
  Dezvoltati transportul pe apa,lasati aeroportul ,avem la Tulcea aeroprt,sa-l facem rentabil pe acela!
  13
  5
  Raportează
 • postat de Este bine aleasă zona ?
  Miercuri, 28 Decembrie 2022 16:01
  109.166.135.***
  Păi, este bine zona aleasă de construcție a aeroportului între Braniștea-Schela, având în vedere că în apropiere se află Poligonul MApN, poligon unde se execută trageri cu artileria, inclusiv artilerie AA ? Ori aeroportul are regim militar și printre picături, regim civil ?
  5
  15
  Raportează
 • postat de Alin
  Miercuri, 28 Decembrie 2022 14:36
  95.76.37.***
  Au mai fost studii de fezabilitate, tot asa cu protocoale si promisiuni
  (vezi tunelul pe sub Dunare) nu s-a concretizat nimic, in plus am pierdut
  o parte din banii ce s-au dat acestui studiu. In plus suntem si datori
  aproape 800 mii de euro catre firmele care ne-au dat judecata
  si au catigat procesele. Marius Stan si toti din acea administratie locala si judeteana
  ar trebui actionati in instanta pentru recuperarea prejudiciului.
  Asa se va intampla si cu acest studiu
  5
  18
  Raportează
 • postat de Terente ...din Galati
  Miercuri, 28 Decembrie 2022 14:10
  86.34.180.***
  In afara de dl. Georgescu, un merituos si valoros produs al Galatiului, restul sunt glugi de coceni, pusi de "politic" pt impresia artistica!
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.