Legea senzorilor de fum din spitale – inaplicabilă

Legea senzorilor de fum din spitale – inaplicabilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 2002, avem lege privind obligativitatea instalării senzorilor de fum în clădiri * „De vreme ce clădirea a fost proiectată înainte de apariţia legii – situaţia Spitalului Judeţean Galaţi şi a celorlalte unităţi spitaliceşti - legea nu poate fi aplicată retroactiv”, susţine  colonelul Vasile Balaban, şeful Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi *

Lege veche, dar lege

După ce la Bucureşti au ars şi au murit cinci sugari pentru că în Maternitatea Giuleşti nimeni nu-i supraveghea pe nou-născuţii, iar camera incubatoarelor - în care s-a produs scurt-circuitul la aerele condiţionate - nu era dotată cu senzori de fum, s-ar zice că România nu era pregătită – legal – pentru o asemenea dramă.

Surpriză însă: încă din 2002, Normativul I18 prevede ca acele clădiri care au suferit modernizări sau refaceri ale instalaţiilor existente, să fie dotate cu senzori de fum.

„Amenzi degeaba”

Şocul cel mai mare de-abia acum urmează: „Normativul nu poate fi aplicat retroactiv, adică nu pot fi amendate clădirile construite înainte de 2002”, declară căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, iar colonelul Vasile Balaban, comandantul ISU confirmă:

„Dacă nu îl obligă Primăria, proprietarul clădirii poate face ce vrea, noi am da amenzi degeaba. Amenda se contestă în instanţă, iar judecătorul găseşte o chichiţă în lege şi respinge amenda. La Spitalul Judeţean modernizările au fost făcute pe bucăţele, nu a fost o lucrare mare, care să îi oblige să vină şi să ne ceară aviz de funcţionare”.

„Trebuie un efort concentrat din partea tuturor organelor pentru a obliga spitalele să instaleze aceste sisteme. În primul rând, trebuie să îi oblige cei care le dau bani. Ce să fac, să închid Spitalul Judeţean?!”, încheie colonelul.

Prin excludere – spitalele

Deşi Normativul în întregul său nu face diferenţa între modernizările mici sau mari, conţinutul său poate da prilej de interpretări „ale unui judecător”, cu atât mai mult cu cât clădirile obligate să monteze aceşti senzori, nu pot fi decât deduse din context, prin eliminare.

Pentru că la articolul 1.5 apare menţiunea „Nu fac obiectul prezentului normativ instalaţiile de semnalizare a incendiilor şi sistemele de alarmă împotriva efracţiei pentru: metrou, porturi şi aeroporturi; exploatări miniere în subteran; obiective din reţelele MApN, MI, SRI nominalizate prin ordine ale conducătorilor structurilor respective; obiectivele exploatate de SNCFR; instalaţii de detectare şi alarmă din sistemele de ventilare-climatizare, de transport pneumatic etc”.

Rămân, aşadar - printre altele - şcolile, spitalele, primăriile sau prefecturile.

Prin includere – 8 ani fără senzori

Spitalele sunt unele dintre clădirile în care modernizările au loc, de bine, de rău, anual. Inclusiv în Maternitatea „Buna Vestire”, inclusiv la Spitalul Judeţean, sunt secţii refăcute, dar care nu beneficiază de nici un sistem de alertare împotriva focului.

Iar prevederile Normativului I18 din 2002 se aplică la „instalaţiile de semnalizare a incendiilor, sistemele de alarmă împotriva efracţiei, instalaţiile de televiziune cu circuit închis şi sistemele de control acces (cu yale electromagnetice, cu cartele de identificare, cu bariera inductivă etc.) din construcţiile noi, modernizările, schimbările de destinaţie a construcţiilor existente, precum şi la refacerea instalaţiilor existente din clădiri” (articolele 1.3, 1.4).

Cum se face, aşadar, că deşi de 8 ani textul legii obligă proprietarul unei clădiri modernizate, să monteze senzori de fum, spitalele gălăţene nu au nici urmă de această aparatură?

Maternitatea – amendată cu 2.500 lei, pentru nereguli

Să nu vă imaginaţi că totuşi spitalele scapă nepedepsite dacă sunt prinse că nu se pregătesc corespunzător pentru inspecţie. Iată dovada.

„În luna februarie a acestui an, în urma verificării periodice, Inspectoratul pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi a constatat nereguli privind stingătoarele de foc de la Maternitatea ˝Buna Vestire˝, din Galaţi”, declară căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi şi continuă:

„S-a constatat că stingătoarele respective nu fuseseră verificate corespunzător, iar la un şantier organizat lângă maternitate existau instalaţii electrice improvizate”.

Era copiilor carbonizaţi. Adică fără noroc

Iată că se poate, iar situaţia nu pare să se oprească nici după ce copiii au fost carbonizaţi într-un spital din ţară, sau după ce un banal aer condiţionat de la chioşcul Judeţeanului a fost cuprins de flăcări vineri seara, la un metru distanţă de clădirea în care sunt adăpostiţi bolnavii.

Vor rămâne lucrurile în acest stadiu? „În luna august a acestui an era oricum planificat cel de-al doilea control anual la spitalele gălăţene. În cazul în care va apărea o nouă reglementare legală, se va putea face ceva”, răspunde purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Altă reglementare legală? Şi tot cu imposibilitatea de aplicare retroactivă – pe vârsta clădirii!, nu pe data apariţiei legii? Nu mai bine spunem clar că viaţa e o junglă, şi supravieţuieşte cine este mai băftos?

Citit 2024 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.