Săptămâna patimilor, noaptea de Înviere

Săptămâna patimilor, noaptea de Înviere
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pilat pune strajă la mormânt. Iisus coboară în lumea morților și îi ridică la cer pe cei mântuiți. În biserici se fac seara două slujbe.

Creștinii fac ultimele pregătiri pentru Noaptea de Înviere și ziua de Paști: vopsesc ouăle, gătesc bucate tradiționale, fac curățenie și își aranjează hainele cu care vor merge la biserică.

Știind că Iisus spusese că va învia, Pilat trimite oșteni să păzească mormântul în care fusese așezat trupul Mântuitorului. Militarii romani vor fi mărturie a faptului că Iisus a rămas în mormânt.

Se spune că obiceiul ouălor roșii vine de la Maica Maria, care s-ar fi dus pe Dealul Golgotei să-și plângă Fiul răstignit; ea purta un coș plin cu ouă, pe care a picurat sângele Lui Iisus. De atunci, creștinii ciocnesc ouăle vopsite și spun, mărturisind credința lor, „Hristos a înviat!” la care se răspunde „Adevărat a înviat!”.

La țară și printre credincioși salutul va fi, până la Înălțare, „Hristos a Înviat!”

Gospodarii și gospodinele termină curățenia prin case, ca să-i găsească Învierea curați pe dinăuntru și pe dinafară.

Sâmbătă se sacrifică mieii. Femeile gătesc în această dimineață mâncărurile tradiționale din miel: borșul, drobul și friptura, se pun cozonacul și pasca la cuptor. Obiceiul de a mânca miel este precreștin, dar Iisus a mai fost numit Mielul pentru că a fost sacrificat întru binele oamenilor.

În biserici, slujba începe după-amiaza târziu, spre seară, și se săvârșește liturghia Sfântului Vasile, după care preoții continuă cu vecernia. Se duc la biserică ouăle vopsite pentru a fi sfințite.

Înainte de miezul nopții, credincioșii se strâng în fața Casei Domnului, unde așteaptă vestea Învierii. La miezul nopții, în biserica construită deasupra Sfântului Mormânt de la Ierusalim se aprinde flacăra rece care vestește Învierea. Oamenii iau Lumina cu care vor merge acasă. Mulți se duc la cimitir să pună o lumânare aprinsă cu Lumina Învierii la mormintele celor dragi.

Se spune că în Noaptea de Înviere se deschid cerurile - nu numai pentru ca Sfântul Duh să coboare peste credincioși, dar și pentru a le da acestora posibilitatea să se unească cu Domnul întru spirit. Este noaptea în care se pun dorințe care se vor împlini. Se zice că vrăjitorii au puteri magice în această noapte.

Citește și SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

Citit 1047 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 06:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.