De ce Paștele ortodox nu se sărbătorește în aceeași zi cu Paștele catolic

De ce Paștele ortodox nu se sărbătorește în aceeași zi cu Paștele catolic
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Poate că v-ați pus vreodată întrebarea de ce Paștele ortodox nu se sărbătorește în aceeași zi cu Paștele catolic și nu ați aflat încă răspunsul.

Totul ține de calcule rigide și de rivalitatea dintre cele două Biserici - Răsăriteană și Apuseană, de altfel la fel de creștine.

La evrei, sărbătoarea Pesah se celebra la echinocțiul de primăvară și era data aproximativă la care se puteau începe muncile câmpului, odată cu renașterea naturii. Totodată, iudeii celebrau eliberarea din sclavie și fuga din Egipt, sub conducerea lui Moise.

Sărbătoarea a fost preluată și de creștini (doar întreaga religie creștină se bazează pe cea iudaică, nu?). În anul 325, în cadrul Conciliului de la Niceea, s-a stabilit ca Paștele să fie fixat în prima duminică de după Luna Plină, imediat după echinocțiul de primăvară. Echinocțiul are dată fixă, însă Luna Plină are dată variabilă. De aceea, Paștele nu cade - nici la catolici, nici la ortodocși - în aceeași zi, an de an.

Inițial, Biserica Creștină a fost unitară. Comunitatea creștină s-a scindat în anul 1054, la Marea Schismă; conducerea Bisericii Catolice a fost dată Papei de la Roma, iar cea a Bisericii Ortodoxe - Patriarhului de la Constantinopol. O vreme, Paștele s-a ținut simultan de creștinii estici și vestici. În 1582, în vremea Papei Grigore al VIII-lea, catolicii au trecut la calendarul gregorian (cel după care funcționăm și acum), în vreme ce ortodocșii au rămas la vechiul calendar iulian. De aici "pe stil vechi" (iulian) și "pe stil nou" (gregorian). Diferența a crescut în ani, devenind astăzi de 13 zile.

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine de două fenomene naturale, unul cu dată fixă - echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare - Luna Plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian (pe stil nou), în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeaşi zi decât rareori (aşa cum s-a întâmplat în 2014 şi 2017). Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce Paştele ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie. Paștele catolic se sărbătorește, anul acesta, duminică, 9 aprilie (când la ortodocși sunt Floriile), cu o săptămână mai devreme decât cel ortodox.

Citit 3084 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 23:12

3 comentarii

  • postat de Gicu matriteru
    Duminică, 09 Aprilie 2023 07:39
    178.138.96.***
    @Alicante : pentru că trebuie să mănânce mai mulți propovăduitori....fiecare cu adepții lui. de aia sunt mai multi miniștrii...deși ar fi mai simplu doar unul să răspundă la telefonul de la UE....
    0
    0
  • postat de Lucian Leonte
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 15:51
    217.103.143.***
    Simplu! Fiecare religie cu idolii ei! Adevaratul crestinism este BISERICA ALEASA DE DOMNUL PLACUTA LUI. Adica toti cei ce asculta, gasesc placere in PORUNCILE DOMNULUI si cauta sa le implineasca. Nu religii si temple facute de mina pacatoasa a omului!
    0
    0
  • postat de Alicante
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 09:18
    86.124.203.***
    Unul este Dumnezeu! De ce sunt mai multe biserici crestine?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.