Paintball pe situl arheologic!

Paintball pe situl arheologic!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În loc de muzeu în aer liber, avem un teren pentru lupte moderne de paintball * La un an de la semnarea memorandumului pentru salvarea sitului de la Barboşi nu s-a făcut NIMIC! *

Pe situl arheologic de la Barboşi s-au întors luptele de altădată. Doar că romanii, dacii şi migratorii au fost înlocuiţi în zilele noastre de gălăţeni dornici de distracţie. Zona istorică Tirighina este plină de bile colorate, semn că aici s-au dat lupte grele pentru supremaţie între cel puţin două echipe de paintball.

Şi asta se întâmplă la exact un an de la semnarea memorandumului de salvare a sitului arheologic, pornit din iniţiativa Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Galaţi. Glumind amar, se poate spune că, prin bătăliile de paintball, zona îşi recapătă strălucirea luptelor istorice de altădată. Realitatea este, însă, tristă.

Memorandumul în vânt

Situl arheologic de la Barboşi, monument inclus pe lista Ministerului Culturii se află în aceeaşi stare de degradare ca şi anul trecut. În prima zi de octombrie 2009, şefii tuturor instituţiilor de cultură din Galaţi s-au adunat la apelul directorului de atunci al DJCPN, Sergiu Dumitrescu, chiar pe platforma de la Barboşi, pentru a semna un act ce ar fi trebuit să constituie începutul reabilitării monumentului istoric (FOTO 2).

„Ne-am adunat toţi directorii din instituţiile de cultură şi am hotărât să facem primul pas spre redarea sitului arheologic Tirighina-Barboşi românilor. Am prezentat deja la Cotroceni un memoriu preşedintelui României, pe care l-am transmis şi la Ministerul Culturii, şi la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, în care ceream sprijin pentru acest demers. Am conceput astfel un memorandum, pe care vrem să îl semnăm aici”, declara în urmă cu un an directorul Sergiu Dumitrescu.

Memorandumul cuprindea 9 puncte, cu ceea ce îşi propuneau instituţiile de cultură din Galaţi pentru salvarea sitului arheologic. Vi le prezentăm în continuare:

1. Delimitarea sitului arheologic prin ridicare topo în sistem STEREO 70 coordonate Marea Neagră;

2. Punerea în evidenţă pe promontoriul Tirighina a traseului fortificaţiei romane, decopertarea suprafeţei acestuia şi evidenţierea eventualelor vestigii;

3. Demolarea construcţiilor ridicate ilegal în interiorul sitului şi interzicerea amplasării de construcţii noi;

4. Ecologizarea sitului arheologic prin îndepărtarea deşeurilor;

5. Împrejmuirea sitului arheologic şi instalarea unui panou indicator privind valoarea de monument istoric;

6. Punerea în circuitul religios a ruinelor capelei construită de Nestor Macellariu, ca simbol al primelor urme ale creştinătăţii datorate descoperirii mormântului primului daco-roman creştinizat INNOCENS;

7. Înfiinţarea unui muzeu de sit care să permită publicului accesul la istoria locală, a imperiului roman şi a comunităţii europene în general, prin organizarea unor şantiere-şcoală, prezentări pedagogice pentru grupuri de elevi, ghidaje specializate pentru turişti;

8. Realizarea unui spaţiu expoziţional, cu obiecte arheologice descoperite în această zonă. Această construcţie va constitui deopotrivă o agora culturală, amintind de rolul de emporium grecesc pe care l-a avut aşezarea de la Tirighina-Barboşi în antichitate, un verum forum culturalis.

9. Realizarea unui drum de racord între DN 2B şi refacerea scării de acces către castrul roman.

Ce s-a făcut

După exact un an de la semnarea memorandumului, suntem în măsură să vă spunem exact ce s-a făcut din ceea ce s-a propus în memorandumul „S.O.S. TIRIGHINA-BĂRBOŞI”. Nimic! Pur şi simplu nimic!

Decopertarea sitului? Dărâmarea construcţiilor ilegale din zonă? Ridicare topo? Împrejmuire, panouri indicatoare? Să fim serioşi. Zona arată mai rău decât înainte, avem parte de gunoaie noi, care, după cum arată, par să fi fost depozitate recent (FOTO 3).

Unde mai pui că printre clădirile părăsite şi pe platformă se văd urme clare că s-a jucat paintball. S-au adus cauciucuri vechi care au fost aşezate sub formă de cazemată, iar bilele colorate se găsesc la tot pasul. Semn că de acest sit nu s-a mai ocupat niciun specialist de cel puţin un an.

Încă de anul trecut, „Viaţa liberă” a fost circumspectă în ce priveşte punerea în practică a celor spuse. Iată ce scriam anul trecut pe data de 2 octombrie: „Din nou, sperăm că această întâlnire, semnarea relativ teatrală a memorandumului chiar pe locul sitului, să nu rămână la statutul de vorbe în vânt, mai ales că ieri a şi bătut puţin vântul pe dealurile Barboşiului. «Viaţa liberă» va monitoriza aceste acţiuni ale instituţiilor de cultură din Galaţi, cu speranţa că propunerile vor fi puse în practică, dar şi cu promisiunea că va trage noi semnale de alarmă în cazul în care nu se va întâmpla nimic”. Din păcate, am avut dreptate.

Vocea autorităţilor? Sergiu Dumitrescu nu mai e în funcţie

Din nefericire, situaţia incertă la nivelul DJCPN Galaţi ne pune în imposibilitatea de a vă oferi un punct de vedere oficial cu privire la acest subiect. Iniţiatorul memorandumului, Sergiu Dumitrescu, a fost suspendat din funcţia de director, în locul său fiind numit în condiţii incerte un director coordonator cu răspundere limitată. Aşa că lămuriri cu privire la memorandum vom primi altădată. Sau niciodată.

Citit 2280 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.