Milionară din trafic de droguri?

Milionară din trafic de droguri?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ioana Puica Răcaru (FOTO 2) a fost prinsă în Franţa, din „neglijenţă” * A „uitat” să declare milioanele de euro transportate, banii fiindu-i apoi confiscaţi şi analizaţi în laborator * Femeia va fi extrădată în Franţa, pentru executarea pedepsei de 4 ani de închisoare * Deocamdată, arestată la Galaţi *

Transportator de milioane de euro, de lire sterline şi dolari. Aceasta este „cariera” pentru care Ioana Puica Răcaru a lăsat anonimul Galaţi şi a ajuns o vedetă a Poliţiilor din patru state europene.

Pentru că, din păcate, gălăţeanca noastră nu a câştigat banii enumeraţi mai sus muncind la vreo benzinărie sau făcând menajul, ci ocupându-se de complicatul (şi riscantul!) trafic de heroină.

Mandat european de arestare, emis la Bordeaux

Poliţiştii gălăţeni de la Urmăriri, din cadrul Investigaţii Criminale, au prins-o miercuri seara, acasă la ea, pe Ioana Puica Răcaru, de 40 ani, din Galaţi.

Femeia era dată în urmărire internaţională din 3 mai 2010, în baza unui mandat european de arestare emis de Tribunalul de Mare Instanţă din Bordeaux-Franţa, pentru participare la o organizaţie criminală şi spălarea produsului infracţional.

„Bani aveţi?”, „Ăăăă, mărunţiş. Şi nişte perne”

Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „Pe 6 iulie 2008, în timp ce Ioana călătorea împreună cu un indian, rezident în Londra, cu o maşină înmatriculată în Marea Britanie, femeia a fost oprită pentru control la punctul de trecere a frontierei dintre Spania şi Franţa”.

„Autorităţile franceze au găsit în interiorul autoturismului 1.225.450 euro, 2.000 de dolari şi 660 de lire sterline, sumele fiind disimulate în perne de mobilier pentru grădină. Banii au fost confiscaţi, cei doi fiind cercetaţi în libertate”.

Amănuntele fac diferenţa

De fapt, românca se făcea vinovată, în acel moment, doar pentru nedeclararea sumei care depăşea plafonul – impus de legislaţia franceză - de 10.000 de euro, valoare sub care nu trebuie declarată suma transportată sau deţinută. După acest incident, banii ajungând pe mâna Poliţiei franceze, aceasta a depistat urme de heroină pe bancnote.

Investigaţiile au evoluat din acest punct, conform surselor noastre, oamenii legii demonstrând că gălăţeanca şi iubitul ei indian (judecaţi în acel moment în libertate, pentru nedeclararea banilor) sunt implicaţi în traficul de heroină, iar banii transportaţi la data prinderii lor la frontieră erau rezultaţi chiar din traficul de substanţe interzise.

Bani contaminaţi cu heroină

Astfel, în urma expertizării bancnotelor confiscate de la româncă, oamenii legii din Franţa au stabilit că banii erau contaminaţi cu heroină. Din acel moment, Ioana s-a făcut nevăzută, ea sustrăgându-se apoi cercetărilor şi procesului. Existând totuşi indicii că ar fi venit în România, în oraşul natal, a fost căutată şi prinsă de poliţiştii gălăţeni.

Ioana Răcaru a fost reţinută pe o durată de 24 de ore de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au emis un mandat de arestare provizorie pentru 29 de zile pe numele Ioanei Răcaru.

Judecătorii au dispus extrădarea gălăţencei către autorităţile franceze. În lipsă, Ioana a fost condamnată în Franţa la patru ani de închisoare.

Patroană de firmă la Galaţi

Ioana Puica Răcaru avea se pare,  toate motivele să se întoarcă în Galaţi. Datele obţinute de noi arată că femeia este acţionar la firma Naoabis SRL, alături de un… indian. Nu ştim exact dacă partenerul de afaceri este acelaşi cu iubitul femeii, cert este că cei doi au devenit asociaţi în 2008.

Pe 3 septembrie 2008, în Monitorul Oficial al României, se publica un act adiţional prin care Ioana Puica Răcaru îi ceda indianului Ibrahim Padiyath Baiju (cetăţean indian, născut la data de 28.05.1967, domiciliat în India, 4/5 Asirwadh Irinjalakuda, Trichur-dt, Kerala, cu reşedinţa în Dubai) 50 la sută din acţiunile sale.

Firma a fost înfiinţată chiar în 2008, Ioana Puica Răcaru fiind la început asociat unic, şi se ocupa cu comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente.

Din momentul în care gălăţeanca a cedat jumătate din firmă, contra sumei de 100 de lei („10 părţi sociale cu o valoare nominală de 10 lei fiecare, în sumă totală de 100 de lei, reprezentând 50 la sută din capitalul social”), Ibrahim Padiyath Baiju a fost numit şi administrator. Cei doi au devenit astfel asociaţi cu drepturi şi obligaţii egale.

Se pare că firma a fost trecută în inactivitate temporară din 9 aprilie 2009, dar pe ultima listă publicată de ANAF cu firmele inactive la data de 17 august 2010, Noabis SRL nu apare.

La telefonul indicat lângă adresa firmei ne-a răspuns o domnişoară care s-a declarat în totală necunoştinţă de cauză şi asupra activităţii firmei şi a numelui patroanei. 

Să fi fost oare firma motivul pentru care Ioana Puica Răcariu s-a întors în oraşul natal sau numai nevoia de a se ascunde într-un loc cunoscut? (Teodora Miron)

Citit 2909 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.