Perseide 2023, cel mai spectaculos eveniment astronomic, vizibil în această noapte

Perseide 2023, cel mai spectaculos eveniment astronomic, vizibil în această noapte
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un spectacol astronomic unic - curentul de meteori al Perseidelor - va putea fi admirat şi de pe teritoriul României, în această noapte, 12 spre 13 august, când se va produce un maxim de activitate

Ploaia de meteori „Perseide”, considerată de specialiști cel mai spectaculos eveniment astronomic al verii, are loc în fiecare an, dar cele mai multe stele căzătoare pot fi văzute în această noapte, la ora locală 4,00. 

Fenomenul de „stea căzătoare" este foarte bine cunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă se vede acest fenomen, denumit de astronomi meteor (stea căzătoare).

Cel mai mare inamic al Perseidelor - Luna, care poate împiedica observarea fenomenului, în acest an, va avea vizibilitate de 10%, fapt care favorizează în 2023 observarea fenomenului astronomic, potrivit imo.net. Satelitul natural al Pământului apune pe 12 august la 18 h 35 m, răsărind pe 13 august la 02 h 24 m.Pe un cer senin se vor putea observa 100 de meteori într-o oră, potrivit NASA. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă". Cel mai bun loc pentru a vedea Perseidele, sau majoritatea celorlalte ploi de meteori, este locul cel mai întunecat, departe de luminile orașului. 

Activitatea Perseidelor a început pe data de 14 iulie şi se va încheia la 1 septembrie, în acest an. 

Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866.

Citit 2537 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 August 2023 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.