Reprezentanții industriei HoReCa au catalogat drept "absurdă" măsura prin care se dorește acordarea tichetelor de masă și în bani și cer păstrarea sistemului existent pe carduri specifice de tichete, potrivit unui comunicat de presă al asociației patronale HORA.
"Cardurile de masă sunt acordate angajaţilor pentru a mânca la prânz, iar, prin modificarea pe care intenţionaţi să o faceţi, riscaţi să deschideţi o cutie a Pandorei şi să schimbaţi în mod dramatic destinaţia acestor bani, transformându-i în lichidităţi care vor ajunge în alte zone ale economiei, pe care acum încercaţi să le reglementaţi, cum ar fi jocurile de noroc", avertizează organizaţia HORA, într-un apel adresat Guvernului.
Conform unei analize a datelor financiare recente realizată de Compania de consultanță Frames, afacerile companiilor din zona de servicii de servire a mesei ar putea înregistra o scădere de peste 6 miliarde de lei în 2024 prin adoptarea măsurii de a permite şi acordarea cash a tichetelor de masă.
"Tichetele de masă sunt acordate în peste 45 de ţări, exclusiv pe carduri dedicate care pot fi utilizate pentru a mânca la prânz. De peste 60 de ani (de 25 de ani în România - n.r.), tichetele de masă au încurajat angajaţii să mănânce la prânz, iar această politică a avut un impact semnificativ asupra productivităţii muncii.
Organizaţia Mondială a Muncii şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au analizat impactul pozitiv al funcţionării acestui instrument de politică socială şi au considerat că în România implementarea acestui instrument a adus doar beneficii. Sănătatea unui popor, pe lângă nivelul de educaţie şi de siguranţă, sunt condiţii esenţiale care contribuie la buna dezvoltare a unei ţări", sunt de părere oficialii asociaţiei de profil.
Aceştia menţionează, totodată, că "tichetele de masă nu sunt un moft", ci "reprezintă o modalitate de protecţie a angajaţilor".
"Tichetele de masă sunt o formă de grijă faţă de trei milioane de români care prin acest instrument mănâncă cel puţin o masă pe zi. Tichetele de masă înseamnă foarte mult pentru restaurantele şi cantinele din România, sunt oxigenul care le asigură continuarea afacerii", mai arată reprezentanții HoReCa, amintind totodată de efectele negative pe care scumpirea alimentelor le-a avut deja pe piața de profil.
"Nici generarea sau creşterea profiturilor, nici creşterea încasărilor la bugetul de stat, nici reducerea costurilor forţei de muncă ori garantarea flexibilităţii pentru angajatori nu se pot realiza în detrimentul sănătăţii şi al securităţii lucrătorilor", mai apreciază industria ospitalităţii.
Organizaţia HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti, care doreşte o legislaţie menită să încurajeze şi să susţină investiţiile, reprezentând afacerile din întreg sectorul, de la restaurante, hoteluri, cafenele, până la baruri şi companii de catering.