Nu întoarce privirea!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Grigore Vieru, profanat la Străşeni: Bustul poetului Grigore Vieru din oraşul Străşeni, inaugurat pe 31 august anul acesta, a fost profanat în timpul nopţii de 3 spre 4 noiembrie.

Pe postament au fost scrise cuvinte injurioase cu vopsea albastră şi roz, în spate a fost aruncată vopsea neagră, iar anul naşterii a fost zgâriat. Din fericire, infractorii nu au ajuns la faţa poetului.

După primele investigaţii, reprezentanţii forţelor de ordine au concluzionat că este vorba de un act de huliganism. „Vom investiga ca să aflăm cine sunt infractorii. După toate câte se întâmplă în ultimul timp în R. Moldova, după minciunile cu care operează unele partide, nu e exclus că actul de vandalism să aibă legătură cu campania electorală”, a declarat Nicolae Robu, preşedintele raionului Străşeni.

El a calificat acest gest ca o crimă împotriva valorilor naţionale. Anterior, la Străşeni, Floreşti şi Cimişlia a fost profanat bustului lui Mihai Eminescu. Dar în nici unul dintre cazuri nu au fost găsiţi făptaşii. Bustul poetului a fost realizat la Botoşani, în România, de către artistul român M. Mănăstireanu.

* Film românesc în localitatea daneza Ishøj: Filmul romanesc „Amintiri din Epoca de Aur" („Den Gyldne Tid")  va fi difuzat în perioada 4-10 noiembrie în localitatea daneză Ishøj. Pelicula este regizată de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Contantin Popescu şi Cristian Mungiu.

* Luna Fotografiei la Paris: De pe 3 până pe 30 noiembrie, publicul din capitala Franţei va putea viziona expoziţia românească „Nu întoarce privirea!", inclusă  în cadrul Lunii Fotografiei la Paris. O atitudine incisivă, un stil rece, aproape un documentar, condimentat cu umor şi ironie: iată caracteristicile comune ale artiştilor fotografi prezenţi în expoziţia „Nu întoarce privirea”.

Instantaneele „iluzorii”, selecţionate, fără pretenţia de a fi exhaustive, înfăţişează o actualitate românească care este transfigurată şi inertă în acelaşi timp, o ambiguitate cu şarm exotic. Fotografi: Şerban Bonciocat, Bogdan Andrei Bordeianu, Michele Bressan, Cosmin Bumbuţ, Simona Dumitiru, Silviu Gheţie, Bogdan Gîrbovan, Raluca Ionescu, Iosif Kiraly, Cosmin Moldovan, Larisa Sitar, Ufo Zoltan Egyed. Expoziţia este un exerciţiu de estetică crudă a detaliilor unei realităţi lipsite de ordine. 

* „Aurora“ la Lisabona: Participarea românească la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Estoril (5-14 noiembrie 2010), este susţinută de ICR Lisabona şi constă în prezenţa lung-metrajului „Aurora" de Cristi Puiu şi secţiunea Cineastas Raros dedicată regizorul Andrei Ujică, care va fi omagiat prin prezentarea trilogiei sale despre comunism din care fac parte documentarele „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", „Videograme dintr-o revoluţie" şi „Rupt de prezent".

Citit 838 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.