Până acum, ”hoții Crăciunului 2023” au fentat pușcăria

Până acum, ”hoții Crăciunului 2023” au fentat pușcăria
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cei trei indivizi din Galați, arestați în trafic după ce au dat o spargere în județul Neamț și asupra cărora planează suspiciuni rezonabile că ar fi autori ai unor spargeri în serie comise în mai multe județe în ultimele trei luni, au un trecut ”fabulos”. Au ajuns preventiv după gratii pentru 30 de zile și deoarece, în cazierul fiecăruia, sunt trecute fapte pentru care însă nu prea au stat în pușcărie. 

Judecătoria Galați a admis solicitarea procurorilor de a-i aresta pe cei trei suspecți de comiterea mai multor furturi din locuințe și i-a trimis dup gratii, pentru 30 de zile pe Mihai Patea, Auraș Ciprian Donciu și Ionel Ali, toți din Galați. Indivizii au fost reținuți în trafic duminică, 14 ianuarie, la Bacău, în urma unei operațiuni la care au pus umărul polițiști din trei județe. Asta după ce, timp de trei luni, gruparea a dat lovituri pe bandă, vânând locuințe bogate din Galați și județele limitrofe, din care au furat bani și bijuterii. Numai la ultima spargere, dată duminică într-o casă dintr-un sat din județul Neamț, au plecat cu o pradă de circa 40.000 de lei, constând în mare parte în bijuterii. Nici nu e de mirare că în câteva luni au reușit să se ”miște” atât de eficient fără să fie prinși, folosind metode diferite de operare, pentru că fiecare dintre ei are o ”bogată” și variată practică infracțională. Deși au trecut prin arestul poliției, în închisoare au stat mai puțin, asta deoarece ori au fost scutiți complet de pedepse, au primit condamnări cu suspendare sau beneficiază de măsuri preventive fără privare de libertate în cadrul proceselor pe care le au pe rol. 

Scurtă istorie a recidivelor

Cei trei suspecți reținuți și cercetați acum pentru furt calificat au dobândit ”calificarea” de infractori cu state vechi în ani de zile, în care au fost arestați, judecați și condamnați pentru diverse fapte, de la simple furturi și violențe, la infracțiuni de crimă organizată. Paradoxal, nu prea au stat în pușcării, pentru că sentințele au fost blânde. Bunăoară, unul dintre cei arestați acum ca spărgător de locuințe este Mihai Patea. Un gălățean care în urmă cu exact un an primea o condamnare de 8 luni de închisoare cu suspendare în urma unui scandal în care folosise fără drept o armă și tulburase grav liniștea și ordinea publică. Mult mai „bine” stă complicele său, Auraș Ciprian Donciu, aflat sub control judiciar din vara anului trecut într-un dosar penal de furt, aflat în stare de judecată. Trecutul infracțional al lui Donciu este unul greu. Are la activ mai multe ordine de protecție, dar acestea pălesc în fața unui dosar de crimă organizată, trimis în judecată de DIICOT Galați în 2015. Atunci, alături de alte 15 persoane printre care și tatăl lui, Donciu a fost cercetat și judecat pentru constituire de grup organizat și contrabandă calificată.

Dosarul a stat cinci ani pe masa Tribunalului Galați, care, în cele din urmă, l-a condamnat pe Donciu la 5 ani și 5 luni de închisoare

Trei ani mai târziu, în martie anul trecut, Curtea de Apel admitea desființarea sentinței Tribunalului și constata încetarea procesului pentru Donciu și alți inculpați din dosar, pe motiv că intervenise prescripția. Lucru firesc de altfel, după opt ani de la trimiterea în judecată. La acestea se mai adaugă o condamnare de 6 luni de închisoare, tot cu suspendare, aplicată de Judecătoria Botoșani, în ianuarie 2022, care l-a obligat în schimb la 90 de zile de muncă în folosul comunității. De precizat că magistrații botoșăneni nu aveau cum să îi rețină recidiva pentru contrabandă, întrucât Curtea de la Galați nu se pronunțase încă asupra apelului, hotărârea primei instanțe nefiind definitivă. Conform informațiilor publice la acest moment pe portalurile instanțelor de judecată, ultimul pe listă la capitolul ”obrăznicii” penale este Ali Ionel. Suspect de furt calificat, Ali face și el parte dintr-o grupare, trimisă în judecată sub acuzația de ”infracțiuni la regimul vamal”. Procesul este deocamdată pe rolul Judecătoriei Galați, nefiind pronunțată o condamnare care să-l califice, oficial, ca recidivist.

Citit 1816 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Ianuarie 2024 21:19

1 comentariu

  • postat de Galatean
    Joi, 18 Ianuarie 2024 03:31
    5.13.155.***
    Cum sa nu recidivezi cand in tara asta cand infractorii nu mai face puscarie, Politia consuma resursele de ai prinde , judecatorii din ,,frica,, le dau drumul si tot asa , o iau de la inceput, cum sa nu te apuci mereu de magarii si crime cand justitia e blinda sau chioara uneori cu unii.
    2
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.