APIA blochează subvenţiile la Bălăşeşti

APIA blochează subvenţiile la Bălăşeşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproximativ 400.000 de euro rămân în aşteptare, până la soluţionarea litigiului dintre firmele Tonitza SRL şi Ice Blink Consulting *

Scandalul din comuna Bălăşeşti, despre care „Viaţa liberă” continuă să scrie şi care are ca principali actori firmele Tonitza SRL, pe de o parte,  şi Ice Blink Consulting, alături de peste 200 de reclamanţi, pe de altă parte, are deocamdată un prim rezultat: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Galaţi a blocat subvenţiile cerute de cele două societăţi pentru anul agricol 2010-2011, în valoare totală de aproximativ 400.000 de euro.

Motivul acestei decizii îl reprezintă faptul că 247 de hectare din aceeaşi comună se suprapun, adică apar în cererile de plată ale ambelor societăţi. Astfel că directorul APIA Galaţi, Violeta Nanu, a decis să blocheze plata subvenţiilor pentru întregile suprafeţe declarate de cele două firme: 1918,44 ha ale SC Tonitza SRL (circa 290.000 de euro la o subvenţie de 150 euro/ha), respectiv, 890,02 ha declarate de SC Ice Blink Consulting (adică o sumă de 133.000 de euro).

În plus, APIA Galaţi a cerut un punct de vedere oficial de la Departamentul Juridic din cadrul APIA Bucureşti.

247 de hectare în litigiu

Conform directorului APIA Galaţi, Violeta Nanu, „anul acesta s-au depus cererile de plată a subvenţiei pentru anul agricol 2010-2011 de către SC Tonitza SRL pentru o suprafaţă de 1918,44 ha, iar SC Ice Blink a depus o cerere pentru 890,02 ha în aceeaşi comună Bălăşeşti, astfel încât, din păcate, s-au suprapus 247,49 ha la plată.

Tonitza SRL susţine că are contracte de arendă pentru cele 247 de hectare cu proprietarii de terenuri din comuna Bălăşeşti, dar şi Ice Blink susţine acelaşi lucru. Cele două societăţi sunt în litigiu, în sensul că prin instanţă trebuie să se hotărască, în real, care dintre cele două contracte este corect şi legal.

Astfel că APIA Galaţi a blocat la plată ambele societăţi până la soluţionarea litigiului. Conform legislaţiei în vigoare, plata subvenţiei se va face acelei societăţi care vine cu documente care să ateste valabilitatea contractelor.

Din cauză că în litigiu este o suprafaţă atât de mare, societăţile pot intra pe o sancţiune multianuală, care înseamnă că pe o perioadă de trei ani nu-şi vor mai primi subvenţia. Deocamdată aşteptăm să vedem cui îi va da dreptate instanţa, adică cine trebuie să primească subvenţia pentru cele 247 de hectare, subvenţie care, anul acesta, este între 150 şi 170 de euro pe hectar.

Legile europene spun clar că, în cazul în care o firmă reclamă o altă societate că nu are contractele de arendă, APIA trebuie să le solicite acte doveditoare societăţilor care au solicitat subvenţia. Acest lucru înseamnă, în cazul de faţă, contractele de arendă, care trebuie aduse la sediul APIA pentru a fi verificate”, afirmă Violeta Nanu. 

„Important însă pentru toată lumea este să fie rezolvată situaţia ţăranului român, proprietarul de teren. Eu pentru asta militez, pentru că proprietarii terenurilor au şi ei drepturi: arenda. Mai ales că, odată ce este trecută arenda într-un contract, proprietarul este obligat să plătească impozit pe venit. Or, chiar dacă am contract cu o societate care nu-mi plăteşte arenda, eu sunt obligată să plătesc impozitul pe venit”, mai spune şefa APIA Galaţi. 

Un conflict de peste doi ani

Pe scurt, lucrurile stau cam aşa: 245 de reclamanţi din satele comunei Bălăşeşti, ale căror interese sunt apărate, inclusiv în justiţie, de Ice Blink Consulting, acuză firma Tonitza SRL (administrată de fiul primarului din Bălăşeşti) că refuză să le înregistreze contractele de arendă cu Ice Blink.

Oamenii au avut contracte pe cinci ani semnate cu Tonitza, dar spun că acestea au expirat în 2009 şi că, deşi nu au mai dorit să le prelungească, reprezentanţi ai primăriei au refuzat să le înregistreze noile contractele de arendă cu Ice Blink.

Există acuzaţii şi că firma Tonitza a prelungit unilateral mai multe contracte (modificându-le fără acordul proprietarilor terenurilor respective), tocmai pentru a-i ţine pe oameni „legaţi” de această firmă. Există şi nenumărate plângeri făcute la Poliţie, Parchetul Tg. Bujor, Prefectură, APIA, DNA şi Agenţia Naţională de Integritate, Ministerul Agriculturii etc., deocamdată fără niciun rezultat concret. Există chiar şi mai multe sentinţe definitive şi irevocabile în favoarea sătenilor reclamanţi, dar care nu au fost respectate nici până acum!

Nu doar ca un amănunt, să spunem că arenda oferită de Tonitza SRL le oferă proprietarilor, prin contractele de arendă încheiate, 200 de kilograme de grâu la hectar, în timp ce Ice Blink le dă 800!

Citit 1821 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.