PSD și PNL au cheltuit nouă milioane de euro pe publicitate

PSD și PNL au cheltuit nouă milioane de euro pe publicitate
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Site-ul de investigații snoop.ro a publicat numărul facturilor și destinatarii a 45 milioane de lei (9 milioane de euro) plătiți de coaliția PSD-PNL în campania electorală în reclamă. Este o sumă fără precedent, pe care nicio mare companie privată din România nu și-a permis s-o cheltuiască vreodată, într-o singură lună. Site-ul publică și sumele celorlalte partide mari, AUR și USR. De altfel, clasamentul banilor este și clasamentul voturilor, chiar dacă nu proporțional, comentează HotNews.

Rezultatul alegerilor nu e încă definitiv, însă aproape nimic nu se poate schimba din această statistică: coaliția PSD-PNL are 37 de județe cucerite din 41 și 19 mandate europarlamentare câștigate din 33. Harta țării este monocromă. Coaliția a luat aproape tot.

Marea victorie a fost obținută cu un preț nemaiîntâlnit vreodată în istoria politică a României. Care este traseul banilor? Partidele plătesc publicitatea electorală, inițial din banii donați sau împrumutați. Apoi, statul decontează toate cheltuielile din buget, adică din taxele și impozitele cetățenilor și firmelor. Cu o singură condiție: ca partidul să atingă 3% în alegeri, scrie sursa citată.

Site-ul de investigații snoop.ro a centralizat facturile depuse de partide la AEP, spre decontare. Astfel, PSD a cheltuit 30 milioane de lei, dintre care 13,3 milioane de lei pentru tv. PNL a plătit 15,5 milioane de lei, dintre care 8,2 milioane pentru tv. AUR a cheltuit 15 milioane de lei, iar USR, 4 milioane de lei.

Împreună, PSD și PNL, care au candidat pe o listă la europarlamentare, drept coaliție, au cheltuit 9 milioane de euro.

Jurnaliștii de la snoop.ro au contactat mai mulți specialiști, atât din zona de marketing de la firmele care își fac reclamă, cât și din agențiile de publicitate. În mod concordant, sursele au confirmat că a cheltui 9 milioane de euro într-o lună reprezintă bugetul de media de tv și online, dar pe un an, al unei mari companii din Top 20 spenderi de publicitate din România.

Nicio companie privată din economia României, străină sau autohtonă, nu-și permite să investească lunar 9 milioane de euro în publicitate. Nici măcar marile rebranduiri de firme gigant, cum a fost "campania roz" a Telekom nu a ajuns la 9 milioane de euro pe lună doar de tv și online, au confirmat surse din piață pentru redacție.

Articolul integral poate fi citit accesând linkul https://snoop.ro/suma-record-9-milioane-de-euro-cheltuiti-pe-reclame-de-coalitia-psd-pnl-in-o-luna/

Citit 1970 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2024 23:47

6 comentarii

 • postat de cernea
  Duminică, 16 Iunie 2024 07:36
  86.124.201.***
  Cum sa faci prostimea sa înțeleagă. La sate și comune habar nu au ce au votat. Orbul găinii.
  1
  3
 • postat de Lulu
  Duminică, 16 Iunie 2024 05:29
  5.13.203.***
  Trebuia din banii lor si nu din banii romanilor care platesc impozite si taxe .Pentru asta mincim ca sa le platim gogomaniile?
  1
  3
 • postat de ICTosca
  Vineri, 14 Iunie 2024 12:17
  5.13.164.***
  PSD si PNL au cheltuit noua milioane de euro, de la bugetul de stat. Nici un miliardar inregimentat politic si facut la apelul de dupa "lovitura de stat" nu a dat nici macar un leu din jegosul sau de buzunar. Banii astia ne-au fost furati noua, amarastenilor "care stiu dureros ce e suat de lei"..
  0
  11
 • postat de florin
  Vineri, 14 Iunie 2024 09:41
  46.97.176.***
  Bani multi dați către media pt manipulare!Citiva ziariști pe Youtube au criticat de ex comasarea!În presa menstream sa scris cu delicatețe!De aceea cu o presa plătită de la buget căruia îi putem spune specială democrația va muri!Noapte buna Galați!Noapte buna Romania!
  0
  9
 • postat de dragos
  Vineri, 14 Iunie 2024 08:11
  217.63.67.***
  un articol foarte bun
  0
  7
 • postat de Mihai
  Joi, 13 Iunie 2024 21:52
  5.13.209.***
  Si mai urmeaza alegerile parlamentare si cele prezidentiale. Pentru puntul de pensie, alocatii pentru copii sau pentru camine de batrani abandonati NU se gasesc bani, dar pentru alegeri FARA NUMAR. Ne ASTEAPTA vremuri tulburi.
  0
  33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.