Filmul „Între revoluții”, la Galați, în prezența scenaristei Lavinia Braniște

Filmul „Între revoluții”, la Galați, în prezența scenaristei Lavinia Braniște
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Luni, 2 decembrie, iubitorii de film documentar și literatură sunt invitați la o proiecție specială a filmului "Între revoluții", în prezența Laviniei Braniște, autoarea scenariului. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Vizuală Galați, începând cu ora 18,00.

Regizat de Vlad Petri, "Între revoluții" a fost distins cu Premiul FIPRESCI în cadrul prestigioasei secțiuni "Forum" de la Berlinala 2023, fiind apreciat pentru abordarea sa inovatoare și sensibilă a unor teme de actualitate istorică și umană. Filmul explorează prietenia și dorințele a două femei din România și Iran, în contextul tulburărilor politice ale anilor ’70-’80, având la bază un scenariu original semnat de Lavinia Braniște.

Lavinia Braniște este una dintre cele mai apreciate voci ale literaturii contemporane românești. A debutat cu poezie, însă și-a câștigat notorietatea prin proza sa rafinată și sensibilă. Absolventă a Facultății de Litere din Cluj-Napoca și a unui masterat în traducerea textului literar la Universitatea București, Lavinia Braniște s-a dedicat exclusiv scrisului din 2016. Romanele sale abordează teme contemporane, fiind traduse în mai multe limbi și adaptate pe scene internaționale.

Autoare a romanelor "Interior zero" (2016), "Sonia ridică mâna" (2019) și "Mă găsești când vrei" (2021), Lavinia Braniște și-a extins universul literar către cei mici, scriind povești precum "Rostogol merge acasă", "Rostogol păzește pepenii" și "Rostogol și vulcanii noroioși". În calitate de dramaturg, a colaborat la spectacole precum "Visând glasuri" (regia Nicoleta Lefter) și "Exeunt" (regia Bobi Pricop). De asemenea, romanul său "Interior zero" a fost tradus în germană, spaniolă și poloneză, fiind adaptat pentru scenă în România și Germania.

Această proiecție specială, aflăm de la Simona Biriș, organizator KineDok la Galați, reprezintă o ocazie unică de a descoperi povestea din spatele filmului și de a dialoga cu Lavinia Braniște despre procesul de creație a scenariului și despre impactul cinematografiei asupra memoriei colective.

Intrarea la eveniment este gratuită.

"Între revoluții" este o coproducţie România - Croația - Qatar - Iran, din 2023, regizată de Vlad Petri. Realizat în întregime din materiale de arhivă, majoritatea dintre ele necunoscute până acum, filmul reprezintă o poveste despre prietenie feminină, speranță și utopie. Maria și Zahra s-au întâlnit la Universitatea de Medicină din București, în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran a devenit o certitudine, Zahra s-a întors în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica a fost prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, situația societăților trecute prin schimbări radicale și o prietenie ce nu poate fi destrămată.

Pelicula a fost premiată şi nominalizată la mai multe festivaluri: Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Berlin, Secțiunea Forum, 2023; Menţiune specială la ZagrebDox, 2023; Premiul de distribuție DAFilms la Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava, 2022; Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, 2023; Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga, 2023; Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului "One World Romania", 2023.

Vlad Petri este un regizor de film interesat de subiecte politice și sociale, adesea combinând imagini personale cu arhive oficiale. Filmele sale, aflate la granița dintre documentar și ficțiune, au fost prezentate și premiate în diferite festivaluri internaționale. Filmografia sa include: "Între revoluții" (2023 - lungmetraj), "Același vis" (2021 - scurtmetraj), "Cerbul a trecut prin fața mea" (2020 - scurtmetraj) și "București, unde ești?" (2014 - lungmetraj).

Filmul "Între revoluții" este difuzat în cadrul "KineDok", un proiect "One World Romania".

Citit 841 ori Ultima modificare Vineri, 29 Noiembrie 2024 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.