FURNALUL 5 SE ÎNCHIDE

 FURNALUL 5 SE ÎNCHIDE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Însă oamenii vor lucra la celelalte furnale * Galaţi: modificări aduse Contractului Colectiv de Muncă * Luxembourg: reducerea producţiei de oţel cu trei milioane de tone, la nivelul întregii companii

Ieri, începând cu ora 11.00, a avut loc cea de-a doua întâlnire oficială între administraţia combinatului siderurgic Arcelor Mittal Galaţi şi sindicatele reprezentative de pe platformă, în vederea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă pe 2009. În urma adresei oficiale primite miercuri, de sindicatele reprezentative, administraţia combinatului s-a întâlnit cu reprezentanţii a 11 sindicate din combinat - Sindicatul Solidaritatea, UTSL, Forum şi alte şapte sindicate constituite pe uzine.

Potrivit declaraţiilor liderului Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, discuţiile s-au axat pe diverse revendicări, excepţie făcând cele de ordin salarial. Pentru acestea din urmă, Sindicatul Solidaritatea intenţionează să organizeze, luni, de la ora 14.30, la poarta combinatului, o consultare publică a membrilor, astfel încât să se stabilească revendicările salariale, funcţie de dorinţa muncitorilor din combinat. În plus, Gheorghe Tiber a declarat că va solicita administraţiei adoptarea unui punct de vedere oficial în privinţa efectelor crizei mondiale de pe piaţa metalurgiei în ceea ce priveşte producţia de oţel din combinatul de la Galaţi.  Reamintim că la începutul acestei săptămâni, sindicatele au fost informate de administraţia combinatului că se lucrează la un plan privind reducerea producţiei de oţel, dar, până în prezent, administraţia nu a făcut public un astfel de plan. 

Printre punctele din CCM discutate ieri s-au aflat îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, încadrarea locurilor de muncă în grupe speciale şi deosebite, acordarea suplimentelor de efort, stabilirea numărului de zile de concediu, a ajutoarelor financiare acordate în caz de deces sau accidente de muncă şi stabilirea programului de transport al angajaţilor la muncă.

Prima întâlnire pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe 2009 a avut loc pe 2 octombrie, şi, potrivit legii, până pe 15 decembrie ar trebui semnat noul act.

Compania Arcelor Mittal îşi reduce producţia

În timp ce o parte a sindicaliştilor discutau viitoarea formă a CCM, viceliderul FSS Metarom, Adrian Adăscăliţei, împreună cu vicepreşedintele FSS Metarom, Radu Nelu, care este şi preşedintele Sindicatului Furnale se întorceau de la întâlnirea, desfăşurată marţi, la Luxembourg, la şedinţa Comitetului European al Întreprinderilor Arcelor Mittal. Întâlnirea, la care au participat reprezentanţi ai salariaţilor şi administraţiei din toate statele membre UE în care are activitate compania Arcelor Mittal – România, Polonia, Cehia, Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia – a fost „o informare şi, totodată, o consultare în privinţa evoluţiei companiei în contextul crizei economiei mondiale”, ne-a declarat Radu Nelu. Acesta a precizat că „nu se pune problema că nu ar exista disponibilităţi financiare ale companiei, ci că acestea nu sunt la dispoziţia clienţilor, iar în condiţiile în care cererea este mică, producţia se conformează”. Potrivit declaraţiilor sindicalistului, „s-a pus în discuţie închiderea temporară a nouă furnale, din totalul de 28, câte are compania, preconizându-se o reducere cu trei milioane de tone de oţel, pentru trimestrul al IV-lea al acestui an”. Măsuri luate la nivelul întregii companii! Cât priveşte combinatul de la Galaţi, aici se va închide furnalul nr. 5, „probabil în jurul datei de 22 sau 23 octombrie”. Sindicalistul a precizat că „oamenii de la furnal nu vor fi trimişi acasă, ei vor lucra la celelalte furnale. De altfel, aceasta a fost „şi declaraţia comună adoptată de salariaţi, că angajaţii companiei nu vor avea de suferit prin reducerea producţiei”, a mai adăugat Radu Nelu.

Citit 2367 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.