Siguranța școlară, între campanii și semne de întrebare

Siguranța școlară, între campanii și semne de întrebare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Autoritățile sunt extrem de preocupate să prevină fenomenul violenței în școli, în orice formă s-ar manifesta aceasta! Indiferent dacă e vorba de violență fizică, psihologică, trafic de persoane sau consum de substanțe interzise, polițiștii gălățeni au intensificat întâlnirile cu elevii și cadrele didactice, reușind să bifeze, oficial, aproape 400 de acțiuni. Efectul înmulțirii întâlnirilor dintre elevi și oamenii din uniformă rămâne, deocamdată,  un secret.

Mai exact, 398 de campanii de prevenire și conștientizare, adică mai mult decât una pe zi calendaristică, au avut loc în 2024 în școlile și liceele din județul Galați. Defalcate în funcție de specific, respectiv de obiectul discuțiilor, a fost vorba despre 117 activități pentru prevenirea faptelor comise cu violență, 73 pentru prevenirea consumului de droguri, 56 pentru combaterea fenomenului de bullying și cyberbullying, 50 pentru prevenirea faptelor de port fără drept de obiecte periculoase, cinci pentru prevenirea traficului de persoane și 97 pe linie de legislație rutieră, criminalitate informatică, prevenirea furturilor sau răspunderea penală a minorilor. În demersurile lor de educare a elevilor mari și mici, polițiștii i-au avut alături pe colegii de la Agenția Națională Antidrog, BCCO Galați și Agenția Împotriva Traficului de Persoane. Circa o treime din acțiunile amintite s-au derulat în cea de-a doua jumătate a anului trecut, odată cu începutul anului școlar, când a debutat campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!” .

Campaniile, publice. Rezultatele, secrete

Cât de eficiente au fost acțiunile poliției în anul care s-a încheiat, cât de cuminți și responsabili au devenit elevii în 2024, n-am putea spune, întrucât sinteza evaluării anuale a activității IPJ Galați, dată publicității, nu cuprinde și cifre care să indice evoluția fenomenului de violență în mediul școlar. Statisticile anilor precedenți arătau că din zecile de dosare penale deschise ca urmare a semnalării unor acte de agresiune în zona școlilor sau chiar în incinta unităților de învățământ, un procent foarte mare, de peste 75 la sută, era reprezentat de loviri și alte violențe.

Citit 794 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2025 17:19

1 comentariu

  • postat de Geos
    Luni, 24 Februarie 2025 10:29
    86.120.239.***
    Gargara, ppt-uri și cam atât.
    Taietori de frunze la câini, foarte buni la găsit motive pentru care nu pot face nimic concret, în afara de prezentări.
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.