CET poate rămâne fără gaze pentru căldură din 18 noiembrie!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

CET poate rămâne fără gaze pentru căldură din 18 noiembrie!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Romgaz spune că, în lipsa unor garanţii de plată de la datornicul Electrocentrale, va reduce livrările de gaze din 14 noiembrie, iar din 18 noiembrie le-ar putea sista în orice moment! *

Criza căldurii nu s-a încheiat, aşa cum a lăsat să se înţeleagă prefectul Paul Florea marţi, la finalul întâlnirii dintre delegaţia Romgaz şi conducerea Electrocentrale Galaţi, căreia furnizorul de gaz i-a cerut să-şi achite datoria şi să prezinte garanţii financiare pentru a primi gaz în continuare. „Nu se mai pune problema ca Romgaz să închidă gazele miercuri (9 noiembrie 2011, n.r.), deci putem spune că acest pericol a trecut”, declara prefectul, marţi, cu optimism. Mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu spunea că Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a acceptat ca termocentrala gălăţeană să-i returneze suma restantă în rate, pe toată durata sezonului rece.

Ieri, însă, Romgaz a făcut un anunţ mai mult decât îngrijorător. Comunicatul Societăţii Naţionale de Gaze Naturale nu numai că demontează afirmaţiile prefectului, dar avertizează că riscul ca gălăţenii să rămână fără căldură este mai mare ca niciodată. „Urmare a discuţiilor avute în data de 8 noiembrie 2011 cu reprezentanţii Electrocentrale Galaţi şi a faptului că societatea nu a constituit nicio garanţie de plată, aşa cum s-a angajat în repetate rânduri, conducerea SNGN Romgaz a decis ca în perioada 14-17 noiembrie 2011 să reducă cu 15 la sută livrările de gaze naturale, iar începând cu data de 18 noiembrie 2011 să aplice clauza contractuală «Vânzătorul este îndreptăţit să rezilieze unilateral Contractul, prin simpla notificare»”, se arată într-un comunicat remis redacţiei noastre şi semnat de directorul general adjunct de la Romgaz, Lucian Stancu.

Caloriferele se vor răci treptat

După ce marţi a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor, directorul general de la Electrocentrale Galaţi, Eduard Urbanschi, a confirmat, ieri, anunţul alarmant făcut de Romgaz. „Reducerea cu 15 la sută a debitului de gaz către Electrocentrale săptămâna viitoare înseamnă că o să scadă temperatura apei fierbinţi pe care noi o furnizăm pentru încălzirea populaţiei”, a afirmat Urbanschi.

L-am întrebat pe şeful de la CET în ce constau garanţiile de plată cerute de Romgaz. „Garanţiile sunt mari, ele se ridică la 18-20 de milioane de lei. Conform contractului pe care l-am încheiat cu Romgaz, aceste garanţii sunt egale cu 80 la sută din valoarea celei mai mari facturi eliberate de furnizorul de gaz, în vârf de iarnă”, a explicat Urbanschi. La această sumă se adaugă şi restanţa de 10 milioane de lei pe care CET o are faţă de Societatea Naţională de Gaze Naturale.

Soluţia, aşteptată de la autorităţi

Şeful de la Electrocentrale a spus din nou că nu are bani să plătească sumele anunţate, precizând că doar autorităţile mai pot salva oraşul de la frig. „De-acum încolo, cred că ar fi bine să lăsăm autorităţile – Primărie, Prefectură – să hotărască ce e de făcut”, a încheiat Eduard Urbanschi.

Electrocentrale are de recuperat apoape 100 de milioane de dolari de la distribuitorul apă caldă şi căldură, Apaterm, aflat în reorganizare judiciară după ce şi-a recunoscut insolvenţa, în luna iunie. Apaterm, controlată de municipalitate, a propus în planul de reorganizare depus la instanţă ştergerea uriaşei datorii şi a altora, însă judecătorii nu s-au pronunţat încă. Electrocentrale se opune, în mod evident, unei asemenea măsuri, care – apreciază managementul – ar împinge-o la dizolvare.

Citit 2286 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.