Pe data de 27 martie 2025 s-a reinţiat un concurs cu tradiţie pentru Liceul de Arte din Galaţi, şi anume Concursul de Interpretare Muzicală „Dimitrie Cuclin”, ajuns acum la ediţia a XIX-a.
După cum îi spune şi numele, concursul este dedicat marelui muzician, filosof, traducător şi muzicolog gălăţean Dimitrie Cuclin (1885-1978), iar scopul său este stimularea copiilor cu performanţe artistice înalte sau care au interes şi aptitudini deosebite în domeniul cultural-artistic, dar şi redescoperirea filonului tradiţional românesc din creaţia muzicală şi încurajarea interpretării acestuia de către tinerii (6-19 ani) care studiază muzica în licee de artă sau şcoli private.
După cum am aflat de la prof. Mădălina Mihai, secţiunile de concurs sunt: pian, vioară, canto, instrumente cu corzi grave, instrumente de suflat din lemn şi din alamă şi instrumente de percuţie, dar şi muzică de cameră, aceasta fiind cea care reuneşte în ansamblu instrumentele enumerate.
"Anul acesta am avut 230 de concurenţi din mai multe judeţe ale ţării (Bucureşti, Iaşi, Prahova, Bacău, Brăila, Tulcea, Constanţa), dar şi din Republica Moldova (Cahul, Chişinău), iar juriul a fost alcătuit din personalităţi muzicale marcante din ţară" ne-a declarat prof. Mădălina Mihai, în numele organizatorilor.
Preşedintele juriului a fost maestrul dirijor conf. univ. dr. Bogdan Vodă din Bucureşti, vicepreşedinte, maestrul dirijor conf. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi din Galaţi, juriul fiind completat de conf. univ. dr. Raluca Dobre şi conf. univ. dr. Virgil Prisacariu de la Universitatea din Iaşi. Fiecare secţiune a avut un câştigător care a obţinut Trofeul „Dimitrie Cuclin”: la pian acesta a plecat la Brăila, la secţiunea canto a ajuns la Iaşi, iar la vioară, la Bucureşti.
Atmosfera generală a fost plină de veselie şi avânt artistic, dovadă fiind şi aprecierile elevilor şi profesorilor din juriu de pe paginile de socializare, nu puţine la număr. Dovadă a calităţii concurenţilor stau şi mesajele postate pe Facebook de fiecare dintre membrii juriului. De exemplu, maestrul Bogdan Vodă a postat următoarele: „Am fost fericit şi onorat să merg la Galați, pentru a cinsti memoria unuia din marii muzicieni români - Dimitrie Cuclin, ca președinte al juriului unui concurs de interpretare, propus de liceul care îi poartă numele! Organizare perfectă, mulți copii talentați (eu am ascultat 28 de suflători de lemn şi şapte formaţii camerale cu de la doi la şase muzicieni, dar în total au fost peste 200 de participanti), o zi plină de bucurii! Mulțumiri pentru invitație si felicitări participanților și organizatorilor!”