Dezvăluirile unui fost poliţist - Pârtie pentru contrabandă

Dezvăluirile unui fost poliţist - Pârtie pentru contrabandă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un poliţist din Bereşti povesteşte o întâmplare halucinantă petrecută anul trecut * A interceptat un transport de ţigări şi a refuzat şpaga * Nu a fost niciodată felicitat * Postul său a fost, în schimb, desfiinţat *

Marea contrabandă de ţigări din nordul judeţului nu a început cu introducerea ilegală în ţară a celor 422.572 de pachete de ţigări, în noaptea de 5 spre 6 noimebrie. În faţa Primăriei din Bereşti a mai căzut în mâinile poliţiştilor o maşină dintr-un convoi care transporta ţigări introduse ilegal în ţară, acum aproximativ un an. Evenimentele petrecute în oraş, după captura de 4.500 de pachete de ţigări de anul trecut, ne pot duce cu gândul la faptul că traficanţii care acţionează în zonă au suficienţi bani şi suficientă influenţă pentru a-şi proteja afacerile ilegale de toţi cei care le stau în cale. Surse care au preferat să îşi păstreze anonimatul precizează că, după interceptarea transportului din noimebrie 2010, „contrabandiştii s-au liniştit, apoi, au început din nou”.

Unul dintre poliţiştii care a făcut captura de ţigări de acum un an se numeşte Liviu Maftei şi nu mai lucrează în Poliţie în acest moment.   Susţine că circumstanţele în care i s-a desfiinţat postul din Bereşti i se par de neînţeles. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Galaţi, comisarul Cristina Tatulici, ne-a informat că ne va da detalii cu privire la desfiinţarea postului din oraşul menţionat, în baza solicitării scrise formulate de „Viaţa liberă”.    

Filmul interceptării transportului din noiembrie 2010

În luna noiembrie a anului trecut, când Liviu Maftei era încă poliţist de circulaţie la Bereşti, una dintre sursele sale l-a anunţat, la telefon, că va trece prin oraş un convoi format din patru maşini încărcate cu ţigări de contrabandă. Autoturismele erau înmatriculate în diverse ţări europene, pentru a transporta fără dificultăţi ţigările spre Vest. Peste trei zile, tot telefonic, sursa i-a comunicat şi data stabilită de contrabandişti pentru trecerea ţigărilor marca LM peste Prut şi apoi prin Bereşti.  

„N-am spus nimic la nimeni, din precauţie, să protejez, în interesul serviciului, secretul informaţiei. Abia la ora 17.00, înaintea nopţii când urmau să intre în Bereşti maşinile, m-am prezentat la şeful meu, inspectorul Viorel Marcu, comandantul Poliţiei Bereşti. L-am pus în temă cu ceea ce avea să se întâmple, cerându-i să-i cheme la serviciu, înainte de miezul nopţii, şi pe ceilalţi colegi, să putem interveni, în caz de necesitate, dispunând de întăriri. A fost de acord, participând el însuşi la operaţiune”, spune Liviu Maftei.   

Fostul poliţist de la circulaţie îşi aminteşte că, în ciuda informaţiilor primite, prima maşină din convoiul contrabandiştilor de ţigări a reuşit să treacă nedepistată.

„În noaptea respectivă urmau să treacă patru maşini, dar am prins doar una. O maşină americană cu opt locuri. Era ticsită (cu ţigări –n.r.). Chiar aici, în faţa Primăriei, i-am prins. Şoferul era cetăţean moldovean, iar prea mult detalii despre cercetările ulterioare nu pot să vă dau, pentru că nu m-am ocupat eu”, declară Liviu Maftei.

Fostul poliţist susţine că a tras pe dreapta o maşina înmatriculată în Franţa şi l-a întrebat, în repetate rânduri, pe cetăţeanul moldovean unde a ascuns ţigările. Sub presiune, moldoveanul a vorbit. Maşina, cu portierele, plafoniera, bordul şi scaunele de plastic doldora de ţigări a fost dusă în curtea Poliţiei Bereşti. Scăparea de procedură a oamenilor legii: nu i-au făcut imediat basarabeanul o percheziţie corporală. Cel mai probabil, într-un moment de neatenţie al poliţiştilor, acesta a reuşit să dea un telefon, alertându-i pe şoferii celor două maşini cu ţigări care închideau convoiul.

Adusă în curtea Poliţiei, maşina a fost luată la verificat. Au fost descoperite 4.500 de pachete, fără niciun document de provenienţă. Între cei care, în curte, inventariaseră captura, agenţii Daniel Samoilă şi Marian Porojan.

Poliţia de Frontieră, în vizită la Bereşti?

Potrivit unor informaţii, la scurt timp după captură, Poliţia de Frontieră a luat legătura cu cea din Bereşti. Îl întrebăm pe Liviu Maftei unde i-au contactat poliţiştii de frontieră. „Aici, la sediul nostru”, ne răspunde acesta. Care ar fi putut fi scopul vizitei? „N-au discutat cu mine”, spune Liviu Maftei.

Cine le-a dat 5.000 de euro poliţiştilor

Fostul poliţist mai povesteşte că, în noaptea interceptării transportului de ţigări, un alt bărbat a intrat intempestiv în sediul Poliţiei Bereşti. A aruncat 5.000 de euro pe masă, în încercarea de a face o înţelegere. S-a întâmplat  „pe la ora 4.00, dar nu mie mi-a oferit banii. Am văzut şi eu maşina cu care venise – n.r.) . Nu le-a oferit banii colegilor mei. Pur şi simplu a pus banii pe masă şi a spus „Nu putem să rezolvăm ceva?”. „Tot de la colegi am aflat că, a doua zi, când s-au dus să predea ţigările la Galaţi, acea persoană era în sediul IPJ”, susţine Liviu Maftei.

„Mi s-au oferit 1.000 euro la transport!”

Liviu Maftei spune că a refuzat şpaga contrabandiştilor români care voiau să îşi cumpere drum liber pentru convoaiele care urmau să  tranziteze Bereştiul.  „Îi deranja tare de tot că nu aveau aici trecere. Aici era frâna. Dădeau de mine. M-au chemat şi mi-au oferit 1.000 de euro la transport, care înseamnă convoi. Cei care organizau, români. Am făcut raport de desistare (document prin care poliţistul îşi informează superiorii că va accepta  banii, în cadrul unui flagrant – n.r.), după care nu m-a mai contactat nimeni”, susţine Liviu Maftei.

„Să ştiţi că mulţi m-au întrebat de ce n-am luat banii. Când mă duc acasă, dorm opt ore liniştit, doar cu stresul problemelor pe care le are fiecare în România. Nu vreau să vină cineva să-mi bată în uşă. Să ştiţi că noi ăştia micii ne ducem, nu ăia mari. Rechinii, când ajung în situaţii de genul acesta, ne scot în faţă. Se cheamă „carne de tun”. Pe cine trebuie să dăm băieţilor? Pe ăştia micii, să fie frumos, să se vadă că se lucrează. Eu nu vreau aşa ceva. Am copil de crescut şi muncesc. Mi-am găsit de lucru, nu-i problemă”, spune fostul poliţist de circulaţie.

„De ce mi s-a desfiinţat postul?”

Liviu Maftei mai spune că era singurul poliţist de circulaţie din zonă şi că desfiinţarea postului său nu se justifica. Până când vom primi informarea oficială din partea IPJ, putem afirma cu certitudine un singur lucru: o “frână” în calea contrabandiştilor care trec cu convoaiele prin Bereşti nu mai acţionează în zonă.

Citit 8088 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2011 23:22

Ion Trif Pleșa, Gabriel Kolbay

Articole recente - Ion Trif Pleșa, Gabriel Kolbay
EXCLUSIVITATE: Afacerea "Ţigareta de Galaţi"

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.