Spovedania doamnei Dobrea

Spovedania doamnei Dobrea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Am făcut tratamente, dar acum m-am făcut bine, m-am înzdrăvenit şi am venit cu forţe proaspete” * „Suspendarea nu este legală” * „Este doar o hotărâre de Consiliu, sunt lucruri discutabile şi lăsăm juriştii, avocaţii, judecătorii să îşi spună cuvântul” * „Sunt momente în care orice om puternic poate ceda” * „Nu vă pot spune exact ce voi face mai departe, pentru că sinceră să fiu chiar nu ştiu lucrul acesta, unde sunt şi în ce loc mă voi duce” *

Directoarea suspendată de la Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Marinela Dobrea, n-a mai făcut iureşul de cu o zi înainte. Deşi probabil că intenţiona acest lucru. Încă de miercuri, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a cerut pentru ieri sprijinul Poliţiei Comunitare. La intrarea în fiecare dintre sediile importante ale DGASPC a stat câte un agent care avea misiunea clară de a nu o lăsa pe Marinela Dobrea să se prezinte drept director în faţa angajaţilor.

Dar directoarea suspendată a găsit o „breşă” la Direcţia pentru Asistenţă Socială Adulţi, un compartiment al DGASPC. A intrat în sediu pe la ora opt şi jumătate şi a stat acolo până când a ajuns presa. A acceptat mai întâi o discuţie fără camere de luat vederi sau reportofoane, în care ne-a spus că nu se află în acel sediu în calitate oficială, ci a venit pentru o vizită „colegială”.

În cele din urmă, după mai multe negocieri, a acceptat să îşi spună punctul de vedere oficial. Iată întreaga discuţie, cu precizarea că, pentru obiectivitate deplină, am limitat intervenţiile de ordin stilistic în text. Precizăm că, cel mai probabil, nici astăzi lucrurile nu se vor limpezi, întrucât Marinela Dobrea nu pare decisă să renunţe la vizitele începute miercuri, în ciuda faptului că e suspendată din funcţie de Consiliul Judeţului. Dar nici CJ nu va sta cu mâinile în sân, ci va păstra agenţii Poliţiei Comunitare la uşile DGASPC.

- Doamnă Marinela Dobrea, aţi revenit din concediu medical…

- Am revenit din concediu medical începând cu ziua de ieri, am mers la serviciu, am constatat că nu s-a întrerupt activitatea doamnei director Cristoloveanu şi am crezut de cuviinţă că este normal, conform legii, să îmi intru în atribuţii. Am anunţat, conform legii, în scris, Consiliul Judeţului, este acţiune pe rol în instanţă pentru anularea hotărârii de Consiliu, cea cu privire la constatarea suspendării de drept, o suspendare care este nelegală.

- În acest moment aşteptaţi ca domnul Eugen Chebac să dispună repunerea dumneavoastră în funcţie?

- Mi s-ar părea normal să se revoce acea hotărâre de Consiliu în cel mai scurt timp. Eu voi lăsa organele în drept să îşi facă datoria şi să hotărască exact cum stau lucrurile şi cine are dreptate.

- Deci intenţionaţi să rămâneţi director la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

- Este locul meu de muncă, pentru care am susţinut un examen, am fost confirmată pe post, deci e normal să fie locul meu de muncă. Am avut nişte probleme de sănătate, mulţumesc lui Dumnezeu că le-am depăşit, am făcut tratamente, dar acum m-am făcut bine, m-am înzdrăvenit şi am venit cu forţe proaspete.

- Consideraţi că ieri (miercuri, n.r.) era normal să mergeţi la Direcţie şi să luaţi hotărâri în calitate de director având în vedere decizia Consiliului Judeţului privind suspendarea?

- V-am spus, hotărârea Consiliului este, din punctul meu de vedere, nelegală şi neconformă, drept pentru care am şi contestat-o în momentul în care mi-a fost comunicată acasă.

- Dar atâta vreme cât hotărârea de suspendare este încă în vigoare, câtă vreme Justiţia nu a decis altceva…

- Păi în momentul în care eu am contestat această hotărâre mi se părea normal să mi se aducă la cunoştinţă un lucru, mai aşteptam termen de 30 de zile… Am venit la serviciu pentru că Legea funcţionarului public 188 / 1999 republicată prevede că această suspendare considerată de drept încetează imediat după încheierea concediului medical, în prima zi. Nu era necesar a se da un act administrativ pentru acest lucru, este doar o hotărâre de Consiliu, sunt lucruri discutabile şi lăsăm juriştii, avocaţii, judecătorii să îşi spună cuvântul.

- În perioada concediului medical aţi încercat să vă angajaţi în altă parte, aţi dat examen pentru un alt post în altă parte?

- Nu cred că este un lucru relevant dacă am fost sau nu am fost. Eu am avut probleme de sănătate, am fost în concediu medical, am fost internată în spital.

- Dar aţi încercat să vă angajaţi în altă parte?

- Să ştiţi că sunt momente în care orice om puternic poate ceda şi cred că orice om normal poate trece prin stări în care i se face lehamite de toată situaţia de fapt şi încearcă să scape. Cred că asta a fost şi nu vă ascund faptul că, într-adevăr, mi-am căutat şi în altă parte, pentru că nu mă consider un om incompetent, cum vrea să se creadă şi cum vrea să scoată în evidenţă preşedintele Consiliului Judeţului.

- Dar dacă eraţi bolnavă şi nu puteaţi să veniţi la serviciu cum aţi putut să vă prezentaţi la un examen?

- Sunt două lucruri care nu se pot exclude unul pe celălalt. A merge la serviciu implică un anumit ritm, un anumit program. Nu înseamnă că dacă eşti în concediu medical trebuie să stai la pat. Mai mult decât atât, eu am fost internată în spital în altă localitate.

- Pentru ce anume vă cercetează DNA-ul?

Nu ştiu, nu am cunoştinţă de aşa ceva. Nu am cunoştinţă de absolut niciun dosar. S-au tot cerut şi, aşa cum îmi place mie să spun, se tot croşetează dar fără niciun răspuns. Aştept să vedem ce au de spus şi dacă au nelămuriri să fiu întrebată, să dau explicaţii, dacă sunt anumite lucruri de explicat.

- Cei de la DNA nu v-au înştiinţat că aveţi un dosar la ei?

- Nu, nu am nicio înştiinţare. Ba mai mult, am făcut eu demersuri pentru a mi se spune în ce stadiu sunt plângerile pe care le-am formulat sau despre ce este vorba, dacă este într-adevăr un dosar. Am primit nişte adrese cât se poate de, cum să le spun… sumare şi fără nicio substanţă.

- Şi ce v-au răspuns cei de la DNA?

- La DNA am făcut o solicitare prin care am cerut să mi se spună dacă era vorba despre un dosar, dacă este la dumnealor, dacă se cercetează şi atât.

- Şi ce v-au spus?

- Cum să vă spun, şi plângerile mele pe care le-am făcut la Parchet au fost trimise tot la cercetare la DNA. S-au comasat, nu ştiu care este procedura normală şi legală. Deci nu pot să comentez o procedură, fiecare instituţie are un regulament de organizare şi o lege de funcţionare. Şi eu chiar am făcut solicitare la DNA de a se cerceta şi lămuri toate aspectele care au fost sesizate.

- Ce cauze aţi cerut să se ancheteze?

- Deci în primul rând acea declaraţie de la postul Realitatea TV, din luna septembrie. Eu m-am pus la dispoziţia organelor de cercetare pentru a se stabili adevărul. Atâta tot şi nimic mai mult. Eu aştept să se termine aceste cercetări.

- Nu v-au înştiinţat nici despre contractele pe care le-a avut Direcţia în 2006 şi 2007 cu privire la achiziţionarea de pantofi cu mărimi 45-46 care au fost oferiţi copiilor de şapte-opt ani?

- Cu privire la lucrul acesta cu pantofii, cu copiii, au apărut foarte multe articole în presă. Vreau să lămuresc acest aspect. S-a hotărât să se dea asistenţilor maternali echipament cumpărat centralizat. A fost o indicaţie din partea auditului de la Consiliul Judeţului să nu se mai dea asistenţilor maternali banii pentru echipament şi cazarmament, ci să se cumpere de Direcţie în mod centralizat. Lucru pe care noi l-am respins în discuţiile pe care le-am avut cu membrii echipei de audit.

- În regulă, dar acei pantofi mărimea 45 s-au dat sau nu copiilor?

- Am încercat să iau legătura cu cei care au format comisia de distribuire, le-am solicitat copii după acele centralizatoare, dar nu mi s-au pus la dispoziţie pentru că eram în concediu medical şi pur şi simplu nu mi s-au dat.

- Deci nu ştiţi nimic despre povestea cu pantofii?

- Eu am aflat de la dumneavoastră că cineva, un asistent maternal…

- Au fost mai mulţi asistenţi maternali, nu doar unul.

- Aşa, mă rog. Din discuţiile cu cei care au distribuit pantofii am aflat că veneau la distribuire şi când vedeau marfa expusă spuneau că mai bine… Deci astea sunt discuţii pe care le-am avut pur şi simplu cu persoanele care au distribuit pantofii. Dar la momentul respectiv ei erau de acord ca să se ia…

- Adică voiau mai degrabă pantofi mărimea 46 pentru ei?

- Pentru ei, pentru soţ, urmând ca ei să cumpere copilului.

- Ce veţi face în zilele următoare până se stabileşte statutul dumneavoastră?

- Nu ştiu, voi lua legătura mai întâi cu avocatul pentru a vedea sfatul pe care mi-l dă referitor la acest aspect.

- Deci vă veţi prezenta în continuare la Direcţie?

- Eu astăzi nu m-am prezentat la Direcţie, eu pur şi simplu am venit să vorbesc în mod cu totul colegial cu doamna director adjunct, dânsa este psiholog, iar eu în acest moment sunt în febra elaborării unei lucrări de psihologie şi am venit pur şi simplu să îi cer un sfat.

- Dar în ce priveşte raporturile de muncă pe care le aveţi cu Direcţia…

- Raporturile mele de muncă sunt considerate suspendate de către Consiliul Judeţului, eu aştept hotărârea celor care sunt în drept.

- Şi până se dă hotărârea mai veniţi pe la Direcţie, indiferent pe la ce sediu?

- Nu vă pot spune exact ce voi face mai departe pentru că sinceră să fiu chiar nu pot să ştiu lucrul acesta, unde sunt şi în ce loc mă voi duce.

Citit 1418 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.