Protest de stradă şi la Galaţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Protest de stradă şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi în oraşul nostru a avut loc, sâmbătă seară, o acţiune de stradă, după modelul celor din alte municipii din ţară. Ca peste tot însă, şi la Galaţi pretextul principal al acţiunii de stradă – susţinerea SMURD şi sprijinirea doctorului Arafat – a fost depăşit de celelalte nemulţumiri exprimate de mulţime: salariile mici, pensiile insuficiente, sistemul precar de sănătate al ţării, incompetenţa politicienilor, taxele prea mari, lipsa locurilor de muncă etc.

Acţiunea de protest a început în jurul orei 17.00, în faţa Prefecturii, acolo unde de obicei se organizează astfel de manifestaţii. În acest caz însă nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea ca organizator, toţi spunând că au venit singuri la Prefectură, după ce au văzut «la televizor» că şi la Galaţi are loc o astfel de acţiune. Totuşi, pe posturile de televiziune, până în ora 17.00 nu apăruse încă nici o ştire despre ceva care nu exista încă…

Cei peste 100 de gălăţeni, majoritatea de vârsta a doua şi a treia – printre care am recunoscut şi membri şi lideri ai asociaţiilor de pensionari şi revoluţionari care au protestat, anul trecut faţă de suspendarea indemnizaţiei, dar şi tineri microbişti - au scandat lozinci anti guvernamentale dar şi anti prezidenţiale, fără să uite să-şi strige şi alte nemulţumiri.

Purtând pancarde pe care scria „Galaţiul este cu Arafat”, dar şi „Sănătatea noastră, pe urmele flotei” sau „Băsescu + PDL= Ceauşescu + PCR”, pensionarii au strigat: „Vrem anticipate/Nu comasate” , „Demisia!”, „Jos dictatorul”, „Încă o soluţie/Altă revoluţie”, „România, trezeşte-te!”. De altfel, vârstnicii au dovedit o energie de invidiat, deplasându-se, pe jos, de la Prefectură până la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pe drum, alături de ei au venit şi alţii,  în special tineri, numărul manifestanţilor ajungând la un moment dat aproape de 200.

Pe tot parcursul protestului, oamenii au fost, totuşi, paşnici şi chiar au respins, la un moment dat, o provocare lansată de un tânăr. Deşi nu au fost vizibile, forţele de ordine au vegheat îndeaproape manifestaţia – atât jandarmii care se aflau în dispozitiv, în parcarea Prefecturii, cât şi patrulele de poliţişti de la Rutieră dar şi locali.

Supăraţi, oamenii şi-au strigat nemulţumirile legate de viaţa grea pe care o duc şi de lipsa de reacţie a Guvernului căruia i-au cerut demisia, la fel şi preşedintelui Traian Băsescu. După de au rămas zeci de minute şi la Păpădie, protestatarii au decis să repete acţiunea şi în această după amiază.

Citit 6370 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.