Garda de Mediu, la limita răbdării: Comisarii acuză şi protestează
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Garda de Mediu, la limita răbdării: Comisarii acuză şi protestează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stimulentele – reduse global şi redate doar protestatarilor

Neprimind niciun răspuns de la premier sau de la ministrul Mediului, comisarii Gărzii de Mediu s-au hotărât să-şi facă publice nemulţumirile. Ele sunt legate în principal de salarizare, dar nici în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de muncă nu stau prea bine.

Deşi nici înainte de tăiere nu stăteau strălucit, anularea stimulentelor acordate pe lângă salarii le-a redus comisarilor veniturile la jumătate. Cum, în urma protestelor, doar angajaţilor din subordinea Ministerului Finanţelor şi a celui al Muncii le-au crescut salariile, cu 50-60 la sută, prin înglobarea stimulentelor în acestea, gardienii mediului au decis că doar protestul îi poate repune şi pe ei în drepturi.

Prin urmare, s-a luat decizia înaintării unei scrisori de protest către prim-ministru şi cel de resort, rămasă deocamdată fără răspuns. Actualmente, Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu are în componenţă 17 persoane, inclusiv şeful acestuia, Mihai Turcu, şi secretara cu grad de referent. Aceştia au retribuţii lunare nete de 2.200, respectiv, 950 de lei, în timp ce comisarii ridică între 1.000 şi 1.500 de lei, în funcţie de grad, principal sau superior, şi vechime.

Intransigenţă profesională, dar nu după buget…

Argumentul major în protestul celor ce veghează la respectarea legislaţiei de mediu în judeţul Galaţi este acela că, pe lângă tăierea de 25 la sută operată pentru toţi bugetarii, retribuţiile lor au mai fost tăiate cu încă 25 de procente, cât reprezentau stimulentele din fondul total de salarii.

Deşi nu face parte din sindicatul lucrătorilor din Garda de Mediu şi se află şi în prag de pensie, comisarul-şef Mihai Turcu nu poate să nu le ţină partea subordonaţilor săi. El spune că, pe lângă reducerea salariilor, aceştia se simt desconsideraţi şi pe planul performanţelor individuale, anularea stimulentelor ducând la o retribuire uniformă indiferent de eforturile depuse. După părerea sa, oricât de intransigent ar fi un funcţionar public, la câte lucruri sunt în neregulă în societatea românească, statul nu se poate baza la nesfârşit pe conştiinţa profesională, oferind în schimb doar tăieri salariale şi austeritate.

Nici în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de lucru lucrurile nu stau îmbucurător. Comisarii se pot baza pe trei maşini de serviciu, cu o cotă lunară de numai 80 de litri de combustibil, din care trebuie să asigure controlarea a 1.100 de obiective, din raza a 62 de primării, de pe teritoriul întregului judeţ. Anul trecut, Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu a adus la bugetul de stat, numai din amenzi, 2,3 milioane de lei, din care aproape 40 la sută au şi fost achitate de cei găsiţi în neregulă.

 

Citit 3447 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 20:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.