De aproape o săptămână, comuna Băleni, izolată de lume (FOTO)
Foto: Foto: Popa Ionel (viceprimar Băleni)

De aproape o săptămână, comuna Băleni, izolată de lume (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ca să nu rămână fără pâine, o sanie trasă de cai s-a dus la Tg. Bujor pentru a procura drojdie * Doi morţi stau de cinci zile la morga Spitalului Judeţean şi nu pot fi înhumaţi în satul natal *

De cinci zile, oamenii din Băleni stau izolaţi de lume, pentru că utilajele nu au răzbit încă să elibereze cele două drumuri prin care se poate ajunge aici, DN 24 D şi DJ 253.

Ne-au sunat la redacţie oamenii disperaţi: „Stăm de cinci zile blocaţi. N-avem farmacist să ne luăm un medicament, n-avem medic, n-avem alimente. Este strigător la cer”, ne spune un sătean. Altul, care ne-a sunat la redacţie ceva mai târziu ne-a cerut: „Spuneţi-i domnului prefect să se urce pe tractor să vină aici cu urna dacă vrea să-l votăm. E jale! N-avem ce mânca, n-avem apă. Cineva şi-a rupt mâna şi trebuie să aştepte utilajele care nu mai vin, ca să se poată trata. Alţii îşi plâng morţii pe aici, iar ei, săracii, zac la Galaţi”, ne spune Ion Corneanu. 

„Utilajele au fost învinse de natura dezlănţuită”

Despre situaţia din comună am discutat cu primarul, Lică Oprea, care n-a spus că nici el n-a mai putut ajunge de luni acasă din cauza drumurilor blocate: „Pe de o parte a fost mai bine, că fiind aproape de autorităţile de la Galaţi, am impulsionat lucrurile. Deşi bunăvoinţă a fost, utilajele n-au putut face faţă. Aseară la ora 23.00 la releul de la intersecţia cu drumul care duce la Viile şi cu cel care duce la Bârlad, o volă de mare capacitate n-a mai putut înainta, din cauza gheţii şi a trebuit să abandoneze deszăpezirea. Astăzi, s-a trimis o freză 6X6, cu o aderenţă mai mare şi sperăm ca în cursul acestei după-amiezi să ajungem în comună. În Băleni drumurile sunt practicabile, dar nu putem ajunge nicăieri mai departe de graniţele comunei”, ne-a spus primarul.

Acesta susţine că de cinci zile, proviziile de alimente ale comunei sunt pe sfârşite şi au fost probleme chiar şi cu procurarea pâinii, pentru că brutăria a rămas fără drojdie: „În final, s-a rezolvat. A mers un cetăţean cu sania trasă de cai, peste câmpuri, până la Tg. Bujor şi a adus drojdie”, mai spune Lică Oprea.

Acesta susţine că mai sunt şi alte cazuri disperate. Două persoane decedate stau de cinci zile la morgă şi nu pot fi aduse în sat să fie privegheate şi îngropate cum se cuvine.  „Am făcut tot ce e omeneşte posibil, dar utilajele au fost învinse de natura dezlănţuită”, concluzionează primarul, sperând ca până deseară să poată ajunge şi el acasă.

Citit 3848 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2012 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.