Weekend cu sloiuri: Fascinaţie periculoasă la malul Dunării
Foto: Foto: Marius Chiriliuc

Weekend cu sloiuri: Fascinaţie periculoasă la malul Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii îşi riscă viaţa pentru câteva poze frumoase * Oamenii nu realizează că pot muri în orice minut * Autorităţile au pus pază pe faleză * Se aşteaptă „banchiza” de 60 de km de la Călăraşi *


 

În afară de marile nave-restaurant care au fost puse la adăpost în Port Bazinul Nou, toate celelalte pontoane şi ambarcaţiuni de la malul Dunării au avut de suferit după trecerea „primului val”; sloiurile au afectat şapte pontoane (din care pe unele definitiv), au afectat şi pontonul de ambarcaţiuni şi au strâmbat pasarelele care odinioară purtau paşii gălăţenilor pe terasele plutitoare. Dacă duminică zona cuprinsă între bac şi AFDJ era liberă de gheaţă – toate sloiurile acumulându-se între Palatul Navigaţiei şi până spre şantierul Naval – nu înseamnă că a trecut pericolul. De Brăila şi Galaţi se apropie aşa-numita banchiză de 60 de km lungime, cea care a produs atâtea pagube la Călăraşi!

Poliţişti pentru paza inconştienţilor   

Vrăjiţi de spectacolul incredibil de frumuseţe şi putere pe care îl oferă, în această perioadă, curgerea sloiurilor pe Dunăre, unii gălăţeni nu se mai gândesc la propria siguranţă, riscându-şi viaţa pentru a imortaliza imaginile de pe fluviu. Printre sutele de gălăţeni care vin, zilnic, la malul Dunării – mai ales în week-end – sunt zeci care se aventurează pe banchizele care s-au adunat la mal. Tineri sau mai în vârstă, copii sau părinţi, oamenii se urcă pe sloiuri pentru a face fotografii cât mai reuşite.

Fermecaţi de frumuseţea sălbatică a Dunării, oamenii pierd, însă, din vedere faptul că oricând ar putea păţi ceva rău; nu este nevoie decât de un pas greşit sau de mişcarea bucăţilor de gheaţă pentru ca perspectiva unei fotografii reuşite să se transforme într-o tragedie. Un pericol la fel de mare îl reprezintă parâmele groase, de oţel, întinse la maxim, de care sunt legate cele câteva pontoane sau nave aflate la mal. Este suficient ca una să se rupă, din cauza forţei cu care sloiurile antrenează ambarcaţiunile şi s-ar putea întâmpla o adevărată tragedie! Pentru siguranţa gălăţenilor care se plimbau, ieri, pe malul Dunării, angajaţii Navrom au împrejmuit cu bandă porţiuni întregi de faleză, iar autorităţile locale au dispus patrularea întregii zone cu poliţişti.

„În şedinţa grupului de suport tehnic am cerut autorităţilor locale să mobilizeze poliţia, după ce am văzut cu ochii mei cum inconştienţi  se urcau pe sloiuri şi mergeau pe apă cu ele!”, a declarat prefectul Paul Florea. „Avem, în prezent, trei patrule cu un total de şase oameni, din care două patrule pedestre şi una cu maşina”, a declarat Ştefan Mărculescu, directorul adjunct al Poliţiei Locale. Poliţiştii au ca misiune să le interzică gălăţenilor să se apropie de malul Dunării sau să se urce pe sloiuri, avertizând oamenii la pericolele la care se expun. Acţiunea va continua şi zilele următoare, până când sloiurile de pe Dunăre nu vor mai prezenta un pericol.  

Pod de gheaţă la Cotul Pisicii

Chiar dacă în prezent, sloiurile curg spre mare pe două canale – Sulina şi Chilia – şi nu doar pe Sulina (cum se întâmpla la începutul săptămânii) – nivelul Dunării creşte într-un ritm îngrijorător. Potrivit directorului AFDJ, Florin Uzumtoma, navele Perseus, Gheorghieni şi de ieri dimineaţă şi nava Hercules (care ajuta Perseus-ul să se elibereze din captivitatea gheţii în care fusese prins) acţionează, alături de nava MApN Grozavu, în zona Cotul Pisicii, unde, pe o lungime de 35-40 de km, s-a format un pod de gheaţă care îngreunează foarte mult scurgerea sloiurilor.

„Încă mai avem un metru până când nivelul Dunării să atingă Cota de Atenţie, deci nu trebuie să ne îngrijorăm mai mult”, spune directorul AFDJ. Pe faleză însă, gălăţenii măsurau din priviri, ieri, apa care începuse să „muşte” din malul falezei şi vorbeau că s-ar putea să se repete imaginile din vara lui 2010, când viitura de pe Dunăre a inundat toată faleza inferioară! 

Nava AFDJ „Galaţi 3” a patrulat, ieri, pe ruta Galaţi-Brăila, a adăugat şeful AFDJ. Potrivit acestuia, marea îngrijorare este bucata imensă, de 60 de km lungime, de gheaţă, care se îndreaptă către noi, după ce a trecut de Călăraşi. Dacă bucata nu se va rupe, există posibilitatea ca cele peste 120 de barje, aflate la malul Dunării să fie luate de gheaţă şi purtate pe fluviu, în derivă.



 

Citit 2585 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.